Prekršen zakon
83

Policija zabranila nove proteste u Bihaću, organizator dobio kaznu od 5.000 KM

Piše: M. Ć.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministarstvo unutrašnjih poslova USK zabranilo je održavanje večerašnjih protesta građana u Bihaću, a organizatori su dobili visoke kazne za prethodna okupljanja građana.

Formalni organizator protesta u subotu, prvog dana okupljanja, bio je Adnan Mekić iz Biciklističkog kluba "Daj krug", a MUP USK uručio mu je kaznu od 5.000 maraka.

"Odgovorna osoba je prekršila Zakon o javnom okupljanju, a tražila je i dobila odobrenje za prvu noć protesta na Gradskom trgu. Međutim, skup su pomjerili sa trga prema zgradi IOM-a, a zatim i autobusnoj stanici gdje su privremeno zaustavili promet. Time su prekršili odredbe rješenja koje su dobili", kazala nam je Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a USK.

Prema njenim riječima, drugog i trećeg dana protestna okupljanja uopće nisu bila ni najavljena policiji, tako da je organizatoru Seju Ramiću danas uručeno rješenje o zabrani održavanja večerašnjeg skupa. Osim toga, uručena mu je i kazna od 3.600 KM.

Podsjećamo, prethodna tri dana građani Bihaća okupljali su se na Gradskom trgu tražeći od nadležnih vlasti da napokon počnu djelovati po pitanju migrantske krize u ovom gradu i hitno izmjeste migrante iz urbanih gradskih zona.