Prošlo je 12 godina
468

Mostarci protestnom šetnjom tražili izbore u svome gradu

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Zbog neodržavanja izbora u Mostaru nakon 12 godina i ponovnog izostavljanja grada na Neretvi iz izbornog procesa koji je najavio CIK, Mostarci su danas nezadovoljstvo iskazali protestnom šetnjom u svom gradu.

Aiša Mujala kaže kako bi izbori za Mostarce značili nešto kao ponovno rođenje.

"Imali bi priliku da kažemo šta želimo i šta nam treba. Bar toliko za početak“, kazala je ona.

Alen Memić naglašava kako je to osnovno ljudsko pravo svih građana da budu birani i da biraju.

"Drugi-treći mandat mi nemamo izbora u Mostaru, zaslužujemo da biramo ljude koji će nas predstavljati. Mi jednosatno ne znamo ko nas sada predstavlja. Ljudi koji su sada na vlasti uzeli su demokratiju u svoje ruke .Pojedinci , odnosno određene političke stranke. Ovom prilikom pozivamo ljude da nam se pridruže u narednom periodu da budemo brojniji i da promijenimo stanje“, istaknuo je.

Amina Penava naglašava kako izbori i pravo glasa građanima daju osjećaj koji je potreban da se osjećaju građanima tog grada.

Omer Hujdur iz udruženja "Jer nas se tiče“ ističe da su građani zasićeni argumentom da se "zbog nepostojanja Gradskog vijeća" ne mogu riješiti gorući problemi u Mostaru, među kojima je i problem deponije na Uborku.

"Odlučili smo da im kažemo dosta, da izrazimo nezadovoljstvo sa odlukom CIK-a da Mostar jedini izostavi iz opština u kojima se trebaju održati izbori u oktobru. Nakon godina mraka nećemo dozvoliti još četiri godine toga. Znate kroz šta prolazimo na deponiji, to je stanje cijelog grada Mostara. Tu smo da kažemo dosta“, kazao je Hujdur.

Edin Batlak iz Platforme za progres ističe da Mostarci moraju uzeti sudbinu u svoje ruke i ne čekati da presudu donosi bilo kakav sud ni bilo koja druga instanca.

"Hajmo svi koji imamo rješenje sjesti za sto, razgovarati dogovarati. Evo mi smo ponudili jedno srednje rješenje za koje mislimo da je rješenje za cijelu BiH. Jedan od naših transparenata koji možete vidjeti-Mostar je platforma za progres BiH, kako bude riješen Mostar tako će biti riješena i BiH“, poručuje je Batlak.

Sudionici mirne protestne šetnje su s transparentima marširali kroz čitav grad uz poštivanje mjera i situaciju uzrokovanu COVID-19 uz socijalnu distancu i zaštitnu opremu.