Podrška projektima
15

Ministrica Đapo: Izgradnju ceste Goražde – Sarajevo proglasiti javnim interesom

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo tokom posjete Goraždu razgovarala je sa kantonalnim zvaničnicima o potrebama i prioritetima ovog kantona.

Akcent je na realizaciji planiranih projekata koje BPK Goražde, zbog ograničenih finansijskih mogućnosti, ne može realizovati bez značajnije podrške. Tako je od Đapo zatražena podrška apliciranim projektima u oblasti turizma ali i nastavak realizacije projekta prečišćavanja otpadnih voda u okviru industrijske zone "Pobjeda".

Premijer Emir Oković izjavio je da se razgovaralo i o novima projektima unaprjeđenja energetske efikasnosti na području BPK Goražde.

"Bilo je inicijativa vezano za rješavanje nekih objekata u smislu energetske efikasnosti, kao što su potkrovni stanovi u Vitkovićima te javni objekti", kazao je Oković.

Đapo je istakla da je uz USK i Posavski, BPK u vrhu prioriteta federalnog ministarstva okoliša i turizma.

"Što se tiče okoliša, Goražde uvijek uzimam kao svijetao primjer utopljavanja škola, odnosno projekata energetske efikasnosti", kazala je Đapo.

Ona je dodala da će dosadašnja kvalitetna saradnja biti nastavaljena te izrazila spremnost za podršku projektima važnim za ovaj kanton, poput izgradnje brze ceste koja bi Goražde kvalitetno povezala sa glavnim gradom.

"Kada bi se izgradio jedan dobar put, povezalo bi se ne samo Goražde, nego je to priča o povezivanju cijele BiH i povezivanju Sarajeva sa Istočnom Bosnom", naglasila je Đapo.

Ona je dodala da će podržati odluku Vlade FBiH kojom će se izgradnja ceste Goražde – Sarajevo proglasiti javnim interesom.

"Mi smo već davno krenuli u razvoj cestovnog povezivanja Goražda sa Sarajevom. U trenutku kada se pojavila ideja o novom povezivanju Beograda i Sarajeva, mi kao kanton smo formalno kandidovali sve ono što treba Vladi Federacije, Vijeću ministara, Ministarstvu transporta i zapravo tražimo da se iskoristi sve ovo što mi radimo, dakle nivo projektne dokumentacije koju smo mi već napravili da bismo se uklopili u cijelu ovu priču", podsjetio je Emir Oković, premijer BPK Goražde.