Rezultati izbora
12

Mladi, ali iskusni: Pročitajte više o devet novih načelnika i gradonačelnika u BiH

Piše: A. D.
Foto: H. M./Klix.ba
Boris Jerinić (Foto: E. M./Klix.ba)
Na prijevremenim izborima, koji su održani jučer, izabrani su novi, a dijelom i novi stari načelnici i gradonačelnici Doboja, Trebinja, Bosanskog Grahova, Bosanskog Petrovca, Bužima, Domaljevca-Šamca, Drvara, Kaknja i Ribnika.

Pobjedu su, može se zaključiti, odnijeli kandidati vodećih političkih stranaka SNSD-a, HDZ-a, SDA te kandidati koji su, iako nezavisni, bliski navedenim strankama. Također, evidentno je da su novi načelnici općina uglavnom mlađe osobe.

Jedan od njih je Boris Jerinić (39) koji dolazi s funkcije zamjenika ministra odbrane BiH.

Jerinić je u Doboju odnio uvjerljivu pobjedu s 30.832 glasa, a na ovoj funkciji naslijedio je Obrena Petrovića s kojim je nedavno napustio SDS. Iako je Jerinić, formalno, na ovim izborima bio nezavisni kandidat, on je, jednako kao i Petrović, funkcioner koji je blizak SNSD-u, vladajućoj stranci u Republici Srpskoj.

Također, SNSD će nakon prijevremenih izbora biti direktno zastupljen u lokalnoj vlasti putem Mirka Ćurića, novog gradonačelnika Trebinja, Nebojše Karaća, novog načelnika Općine Ribnik, kao i Dušice Runić, nove načelnice Drvara.

Četrdesetgodišnji Ćurić bio je dosadašnji zamjenik gradonačelnika Trebinja, jednako kao i Karać koji se u proteklom mandatu nalazio na funkciji zamjenika načelnika Općine Ribnik. Tridesetdevetogodišnja Runić bila je v. d. načelnice Općine Drvar.

Upravo zbog pobjede SNSD-ovih kandidata potpredsjednik SDS-a Milovan Bjelica ocijenio je da je SDS pred kolapsom, kao i da je vrijeme da se predsjednik stranke Vukota Govedarica povuče da bi poštedio stranku daljeg urušavanja te poziva sve općinske odbore da se pripreme za izbore novog stranačkog rukovodstva.

Bjelica je podsjetio da je ranije upozoravao da Govedarica treba da podnese ostavku zbog loših rezultata na izborima 2018. godine i da je zamjerao da se ne radi na pripremi za vanredne lokalne izbore u Doboju i Trebinju, ali ni u Ribniku te u općinama u FBiH, Glamoču, Grahovu, Petrovcu i Drvaru.

Iz SDA dolaze također dva mlada načelnika. Tridesetdvogodišnjem Mersudinu Naniću je ovo prva funkcija u organima vlasti. On je prethodno bio na čelu Mjesne zajednice Bužim.

Aldin Šljivo, koji također ima 32 godine, u proteklim mjesecima obnašao je funkciju vršioca dužnosti Općine Kakanj te je na jučerašnjim prijevremenim izborima opravdao povjerenje građana.

Mladi Šljivo je u vrlo kratkom roku pobrao simpatije javnosti odlukama kojima se direktno pomaže građanima. Također, izazvao je pažnju i svojim proglasima poput onog u decembru kada je pozvao sve muškarce koji su u zdravlju i snazi da uzmu lopate u ruke i očiste snijeg prvo ispred svojih dvorišta, a po mogućnosti i dalje, na uzbrdicama.

Stjepan Piljić iz HDZ-a BiH bio je jedini kandidat na izborima u općini Domaljevac-Šamac. On je još u decembru imenovan za v. d. načelnika Općine Domaljevac- Šamac nakon što je prethodni načelnik Mario Jurkić podnio ostavku zbog preuzimanja funkcije kantonalnog zastupnika.

Milorad Gligić, nezavisni kandidat, odnio je pobjedu u općini Bosansko Grahovo s 398 glasova, dok je 48-godišnji Dejan Prošić dobio najviše glasova za načelnika Bosanskog Petrovca.

Prošić, nekadašnji načelnik Općine Petrovac-Drinić naslijedio je na funkciji načelnika Bosanskog Petrovca Zlatka Hujića koji ga je na ovim izborima i podržao.