Nakon pisanja Klixa
35

Ministarstvo saobraćaja KS traži od inspekcije da prekontroliše taksi štand na aerodromu

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo uputilo je dopis Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove da izvrši inspekcijsku kontrolu i poduzme zakonom predviđene mjere na taksi štandu Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Kako su nam kazali iz ovog ministarstva, iako nisu imali prijave građana, jer oni nisu nadležni za to, poslali su dopis KUIP-u nakon pisanja portala Klix.ba. Iz Ministarstva saobraćaja KS ranije su nam kazali kako nisu upoznati o cjenovniku koji se koristi na ovom taksi štandu koji pripada Udruženju Sarajevo taxi, odnosno da oni nisu ovjerili takav cjenovnik.

"Ministarstvo saobraćaja KS je na osnovu zahtjeva Udruženja Sarajevo taxi, a u skladu sa čl. 2. i 15. Zakona o taksi prijevozu u Kantonu Sarajevo (Službene novine Kantona Sarajevo broj: 11/14, 26/14, 14/16 i 16/16-ispravka), izvršilo ovjeru 'Cjenovnika taksi usluga' za članove Udruženja Sarajevo taxi, i to start - polazna cijena = 1,90 KM; cijena 1 km vožnje = 1,20 KM; cijena 1h čekanja = 12,00 KM; prtljag po komadu = 2,00 KM, cijena vožnje u periodu od 22:00 do 05:00 sati i vožnja nedjeljom i u dane praznika = bez uvećanja. U slučaju ne izdavanja računa, putnik nije dužan platiti uslugu taksi prijevoza", kazali su nam iz Ministarstva saobraćaja KS.

Cjenovnik prema kojem rade taksisti na štandu na aerodromu nije ovjerilo ni Udruženje Sarajevo taxi, što nam je ranije potvrdio predsjednik Enver Suljagić.

Podsjetimo, cijene po kojima voze taksisti s ovog štanda su: 10 KM za područje Novog Grada, 20 KM za područje Novog Sarajeva, 30 KM za područje Centra, 40 KM za područje Starog Grada itd. Iste brojke nalaze se i na drugom dijelu cjenovnika koji je predviđen za strane mušterije, samo što pored iznosa stoji oznaka za euro.

Građani ovakve slučajeve mogu prijaviti samom udruženju ili inspekciji, a u prijavi trebaju priložiti broj taksija, ime taksi službe i broj registarskih oznaka. Ukoliko kao dokaz imate i izdat račun, priložite i njega. Račun mora biti ovjeren pečatom taksi prijevoznika - pravne osobe, odnosno taksi prijevoznika - fizičke osobe, a taksi vozač ga mora potpisati.