Pregovori sa vlasnikom
19

Migranti iz kampa Trnovi trebali bi biti premješteni u objekat Mirala u Velikoj Kladuši

Piše: M. Ć.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Bihaću je danas održan sastanak premijera USK i policijskog komesara Uprave policije MUP-a USK sa predstavnicima IOM, UNHCR-a, UNICEF-a, Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH i Grada Bihaća.

Predstavnici Vlade USK zahtijevali su da se precizira smještajni kapaciteti u sadašnjim privremenim prihvatnim centrima, uvede kućni red u centrima te da se hitno zbrinu najneuslovnije smješteni migranti iz kampa Trnovi u Velikoj Kladuši.

"Predstavnici organizacija kazali su da su u pregovorima sa vlasnikom hale Miral u Velikoj Kladuši te da će migranti iz Trnova biti preseljeni na ovu lokaciju", saopćeno je iz Vlade USK.

Pored toga, dogovoreno je da će početi pripreme za privremeno izmještanje migranata iz Đačkog doma u Borićima, kako bi građevinski radovi na rekonstrukciji zgrade mogli biti završeni početkom decembra. Dio migranata, kako je istaknuto, bit će izmješteno u Ušivak i Biru, koliko kapaciteti budu dozvoljavali.

Iz Vlade USK su kazali da će, nakon rekonstrukcije Đačkog doma Borići, u njemu smještaj naći ranjive kategorije, a prekinut će se praksa smještanja u hotele i hostele. Naglašeno je da i dalje postoji potreba za kontrolisanjem priliva migranata i jaka koordinacija aktivnosti svih institucija, a vlasti USK istrajavaju u zahtjevu da priliv migranata ostaje u okviru utvrđenog smještajnog kapaciteta u privremenim prihvatnim centrima.

Nastavljeni razgovori sa mještanima Brekovice

Predstavnici ministarstava obrazovanja i zdravstva te UNICEF-a nastavili su danas razgovore sa mještanima bihaćkog naselja Brekovica i predstavnicima OŠ Brekovica o mogućnosti organizovanja nastave za djecu migranata u prostorijama Osnovne škole Brekovica.

Djeca školske dobi smještena u hotelu Sedra činila bi zasebno odjeljenje u slobodnoj učionici u ovoj školskoj zgradi, predloženo je upravi škole i predstavnicima Mjesne zajednice Brekovica, kazali su iz Vlade USK.

Navedeno je da su iz Uprave škole istakli da su mještani Brekovice humani ljudi koji podržavaju pravo svakog djeteta na školovanje, ali su zatražili kompletne informacije o zdravstvenom stanju mališana, organizaciji prevoza, održavanju nastave i sve što bi se odrazilo na svakodnevni rad škole, kao i iskustva UNICEF-a koji je već organizovao ovakve programe u susjednim zemljama.

Dogovoreno je da se u dalje razgovore uključi Vijeće roditelja te predstavnici Gradske uprave Bihać, koji su već istakli podršku omogućavanju djeci migranata da ostvare pravo na obrazovanje, saopćeno je iz Vlade USK.