Odobren dolazak
2

Ljekarski tim iz RS-a putuje u Hag kako bi pregledao zločince Stanišića i Župljanina

Piše: M. N.
Župljanin i Stanišić (Foto: EPA-EFE)
Župljanin i Stanišić (Foto: EPA-EFE)
Ljekarski tim Univerzitetskog kliničkog centra RS-a predvođen v. d. generalnog direktora Vladom Đajićem putuje u Haški tribunal kako bi pregledao haške osuđenike Stojana Župljanina i Miću Stanišića.

Iz UKCRS-a je saopćeno kako je Haški tribunal dao potrebno odobrenje, a tim treba utvrditi zdravstveno stanje bivših čelnika RS-a koji su osuđeni na po 22 godine zatvora zbog ratnih zločina nad nesrbima u BiH 1992. godine. Stanišić je imao dva moždana udara. Pregled je zakazan za 1. februar ove godine.

Podsjetimo, Haški sud je osudio Miću Stanišića u prvostpenom postupku na 22 godine i Stojana Župljanina na 22 godine zatvora za "učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio uklanjanje Bošnjaka, Hrvata i drugog nesrpskog stanovništva s područja planirane srpske države".

Sudsko vijeće je Stanišića proglasilo krivim za zločine protiv čovječnosti, ubijanje mučenje uništavanje gradova i sela i vjerskih objekata, ubistva i zločine rata, deportacije, kao i Stojana Župljanina. Stanišić je bio ministar unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska, a Župljanin načelnik regionalnog Centra službi bezbjednosti u Banjoj Luci, član Kriznog štaba Autonomne regije Krajina i savjetnik predsjednika Republike Srpske za unutrašnje poslove.

Stanišić se predao Hagu u martu 2005. godine, a Župljanin je uhapšen i prebačen u Sheveningen u junu 2008. godine.