Narušena sigurnost
318

Upozorenje ljekara u FBiH: Nasilje zaustaviti prije nego za nekog od nas bude kasno

Piše: R. D.
Mirni protest ispred SKB Mostar (Foto: R. D./Klix.ba)
Mirni protest ispred SKB Mostar (Foto: R. D./Klix.ba)
Polusatni mirni protest upozorenja održali su danas ljekari u Mostaru, ali i ostalim dijelovima Federacije BiH. Cilj protesta je ukazati na ozbiljne sigurnosne probleme u zdravstvenom sektoru i nasilje koje trpe ljekari, ali i ostali zdravstveni radnici.

Ljekari su danas u 10:30 izašli ispred svojih ustanova, a okupljeni ispred SKB Mostar nosili su transparent s natpisom "Protiv nasilja u zdravstvu"

Marina Berberović, članica Upravnog odbora Samostalnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK, kazala je kako je nasilje u zdravstvu sve češće, kako verbalno, tako i fizičko.

"Prije koji dan se desio napad na doktoricu u Širokom Brijegu, isto tako u Zenici je na našeg kolegu bio repetiran pištolj. Smatramo da je ovo prešlo svaku meru i da se nešto konkretno treba učiniti prije nego što bude kasno", kazala je Berberović.

Berberović je kazala kako je današnji protest u svim zdrastvenim ustanovama u Federaciji BiH, samo uvod u aktivnosti naredne godine, kad ćeu zakonsku proceduru uputiti prijedlog izmjena zakona koje će napad na osobu u zdravstvu biti okarakterisan kao napad na službenu osobu.

"Verbalno nasilje je svakodnevno, fizičko je rijeđe, ali mislimo da je naš posao toliko stresan da nam svaki dodatni stres negativno utiče na kvalitetu rada. Ja mogu shvatiti da neko čeka u čekaonici sat ili dva, ali sami pacijent ne može znati koliko je njegova dijagnoza hitna da ga ljekar primi preko reda", kazala je Berberović.