BiH
149

Likovna kolonija na Uni: Umjetnici iz Evrope i regije pomažu nezbrinutoj djeci

Piše: A. Ha.
Centar za nezbrinutu djecu Duga iz Kulen Vakufa u saradnji sa Gradskom galerijom Bihać i ove godine je organizirao Likovnu koloniju za pomoć svojim štićenicima

Na obalama rijeke Une u Kulen Vakufu i Martin Brodu tokom dva dana radilo je oko 70 umjetnika iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Njemačke, Austrije i Mađarske.

"Iza nas je 13 godina uspješne organizacije ove kolonije, promocije umjetnosti i humanosti. Umjetnici su naši istinski prijatelji koji pomažu opstanak ovog centra. Bez njih bismo teško uspjeli. Mi na ovaj način želimo skrenuti pažnju javnosti na problem napuštene djece u BiH i potrebi da im se pomogne “, kazao je direktor Centra za nezbrinutu djecu Duga Admir Lješčanin.

Likovnu koloniju u Kulen Vakufu utemeljio je poznati bh. ekolog pokojni Boško Marjanović, 17. maja 2002. godine na Dan rijeke Une. Iako je u početku imala lokalni karakter, koloniju danas posjećuju umjetnici sa svih strana svijeta.

U proteklih 13 godina donirana su 1.044 rada, a na aukcijama su prodana ukupno 694 djela. Slike i skulpture nastale na ovogodišnjoj koloniji bit će izložene u Gradskoj galeriji u Bihaću, a potom i u sarajevskoj Asa Art Galeriji u Sarajevu. Za decembar je zakazana izložba i aukcija u galeriji Pasinger Fabrik u Minhenu.