Objelodanjeni dogovori
118

Kukićev PDA istakao podršku Radončiću u trci za Predsjedništvo BiH

Klix.ba
Na sinoćnjem predizbornom skupu Pokreta demokratske akcije (PDA) u Brčko distriktu data je podrška rukovodstva ove stranke Fahrudinu Radončiću, kandidatu Saveza za bolju budućnost BiH, u trci za Predsjedništvo BiH.

Kako je kazao Amir Trobradović, povjerenik PDA Brčko Distrikta, na ovom području je u vrlo kratkom periodu uspostavljena struktura stranke po mjesnim odborima, te je narod dao nesebičnu podršku PDA i njenom predsjedniku Mirsadu Kukiću.

Također je istaknuto da je izborna platforma stranke gotovo usaglašena, te da je data podrška Fahrudinu Radončiću, kandidatu SBB za Predsjedništvo BiH, kao i da je najavljena rekonstrukcija vlasti u Brčko Distriktu odmah poslije predstojećih izbora u Bosni i Hercegovini.

"Kao nova politička stranka, želimo da aktivno učestvujemo u kreiranju svih bitnih događaja kad je u pitanju Brčko Distrikt. Prvi i osnovni motiv je da napravimo jaku lokalnu zajednicu koja će biti prepoznatljiva kako u cijeloj BiH, tako i u regionu. Brčko Distrikt je godinama bio „usamljen“ i nije imao podršku, tako da je definitivno postojala potreba za novim političkim subjektom koji bi od nas napravio jaku lokalnu zajednicu. Želimo da napravimo poslovni i politički ambijent u kojem bi ojačali realni sektor i spriječili odlazak mladih", istakao je Trobradović, te izrazio želju da se ovo područje poveže sa TK, kao najvećim kantonom u BiH.

Mirsad Kukić, predsjednik PDA BiH, rekao je ovom prilikom da trenutka politika, koja se vodi u BiH daje loše efekte, jer ne vodi zemlju naprijed i tu nema napretka.

"Pojedine političke elite su se udružile i izgubile opšte ciljeve, te koncentrirale vlast na jedno mjesto što je glavni grad. Mi ne trebamo praviti antagonizme između građana i glavnog grada, ne smijemo dozvoliti da druge lokalne zajednice umiru i da polako stvaraju migracione tokove, i vanjske i unutrašnje", poručio je Kukić.

Elzina Pirić, predsjednica Općinskog odbora PDA Banovići, podsjetila je da je cilj PDA razvoj lokalnih zajednica koje čine temelj države.

"Poseban cilj našeg djelovanja je bio da se formira povjerenistvo u Brčko Distriktu koji je ključ opstanka BiH. Brčko Disktrikt je malo parče teritorije koje drži BiH na okupu čega moramo svi biti svjesni. Moramo raditi na ideji koja se odnosi na ravnopravnost građana u BiH i ravnomjernom razvoju svih lokalnih zajednica", poručila je Pirić.

Formiranju Povjereništva prisustvovali i Jakub Suljkanović, premijer Tuzlanskog kantona, Husein Topčagić, ministar MUP-a TK, kao i Mehmed Bajrektarević iz Povjereništva PDA Srebrenik, te Samir Imamović iz kantonalnog povjereništva ove stranke.

Delegacija PDA BiH odala je počast i položila cvijeće na Centralnom spomen-obilježju i poginulim borcima u Brčkom.