Sarajevo
1.2k

Krenula šetnja prve Bh. povorke ponosa, više od hiljadu osoba u koloni

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Više od hiljadu osoba nalazi se u Titovoj ulici ispred Vječne vatre odakle je tačno u 12 sati krenula prva bosanskohercegovačka povorka ponosa u znak borba za veća prava LGBTIQ populacije.
Mnogobrojni učesnici povorke nose transparente i zastave, a centralnim ulicama Sarajeva odjekuju zvukovi zviždaljki i bubnjeva koji predvode šetnju koju možete pratiti UŽIVO ovdje.

Na čelu kolone nalazi se mnogo parola, među kojima su "Otpor", "Ja BiH slobodu", "Više volim nego što se bojim", "Žena, lezbejka, kraljica", "Refugees welcome". Najveći transparent je onaj s natpisom "Solidarnost" i mnogi drugi.

Kolonu učesnika osigurava više od 1.100 policajaca uz više od stotinu pripadnika zaštitarske agencije. Za sada nema informacija o bilo kakvim incidentima u Sarajevu ili pokušajima ugrožavanja sigurnosti učesnika.

Brojni učesnici su kazali reporterima portala Klix.ba da danas nemaju strah i da se osjećaju ponosno jer su konačno organizovano u velikom broju izašli na ulice tražiti svoja prava.

"Ja imam ovdje prijatelje i strejt i gej, poručujemo im da nisi sami. Ovdje smo da kažemo da postojimo, da smo tu i da želimo biti jednaki, ne superiorni već jednaki", rekla nam je Mia iz Sarajeva.

U koloni se nalaze mnogobrojne osobe iz javnog života, a među njima su i akademski radnici, političari i strani dužnosnici u našoj zemlji.

Učesnici će šetati do zgrade Parlamenta na Trgu BiH gdje je planirano da organizatori održe govor te uz pjesmu tačno u 14 sati završe skup.

WebPush