Protestni skup
71

Krečani poručili lokalnoj vlasti u Tuzli: Vratite nam Partizan

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Stanovnici tuzlanskog naselja Kreka danas su upriličili protestni skup u neposrednoj blizini ruševina nekadašnje zgrade Društva za tjelesno vaspitanje (DTV) Partizan.

Dio zgrade srušio se protekog petka, a Krečani su i danas poručili da zgradu od historijskog značaja u kojoj su stasali brojni vrhunski sportisti i kulturne ličnosti grada neće prepustiti zaboravu.

Od lokalne vlasti zahtjevaju da se do kraja 2018. godine izgradi novi objekat koji mora sadržavati ambijentalno-arhitektonske karakteristike bivšeg DTV Partizan.

"Mi ne tražimo ništa drugačije od onoga što je Gradsko vijeće Tuzle 2015. godine jednoglasno usvojilo, a to je adaptacija Partizana. Mi smo već nekoliko godina gradu slali upozorenja da je zgrada ruševna te da je potrebno odlučiti šta će se uraditi", kazao je predsjednik Upravnog odbora Udruženja građana Kreka Derviš Čičko.

Za spas ove zgrade sada je kasno, s obzirom da je prije nekoliko dana jedan dio srušen, a preostali čitavi dijelovi predstavljaju opasnost po građane.

"Mi sad želimo naglasiti i podsjetiti Gradsku upravu da postoji odluka i da nema nikakvih zapreka kada je u pitanju izgradnja novog objekta koji je u interesu lokalne zajednice. Prostor bi se koristio za one namjene koje Mjesna zajednica Kreka trenutno nema", dodao je Čičko.

Naglasio je da bi za izgradnju novog objekta trebalo izdvojiti novčana sredstva u iznosu od blizu 400.000 KM.

"Nama je žao ako neko naše okupljanje posmatra kao određeni vid provokacije, jer bi od svega ovoga koristi imala cijela lokalna zajednica. Mi dosad nismo čuli niti jedan argument koji ide u prilog tome da jedan ovakav objekat ne treba našoj lokalnoj zajednici, da je to suvišno... Iskreno, vjerujem da će grad imati sluha i da će se ovaj projekat realizirati", nastavio je predsjednik Upravnog odbora Udruženja građana Kreka.

Današnjem protestnom skupu pored Krečana prisustvovao je i Kemal Kurević, šef Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Grada Tuzle.

On je kazao da je Gradska uprava Tuzle i ranije razmišljala o aktivnostima vezano za spomenuti objekat, ali da procjene nadležnih službi nisu bile optimistične.

Kurević je pojasnio kako je utvrđeno da ovaj objekat svojom konstrukijom ne bi mogao podnijeti intervencije te da je najbolje izgraditi novi objekat koji bi eventualno zadržao jednu od fasada kao sjećanje na prošla vremena i građevinu koja je tu nekada bila.

"Grad ima interesa, a tako je predstavljeno i od savjeta mjesne zajednice. Predviđeno je da tu budu zastupljeni prostor mjese zajednice, ambulanta, eventualno muzej posvećen samom naselju Kreka, ali i još neki sadržaji koji su primjereni društvenom životu građana Kreke", potcrtao je Kurević.

Inače, kako je u nedavnom razgovoru za Klix.ba rekao gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, sa realizacijom ovog projekta još uvijek se nije počelo zbog nerješenih imovinsko-pravnih odnosa između Grada Tuzle i Rudnika Kreka.

Krečani su i danas na ruševinama nekadašnjeg Partizana zapalili svijeće čime su iskazali tugu zbog rušenja objekta koji je od historijskog značaja za ovaj grad.