O izborima naredne godine
1.1k

Konaković: Trojka nije sarajevska nego državna priča, najjači smo opozicioni blok u BiH

B. T.
Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković (Foto: T. S./Klix.ba)
Lideri Trojke - Naroda i pravde, SDP-a i Naše stranke na konferenciji za novinare u Sarajevu za narednu sedmicu najavili su početak razgovora o zajedničkom kandidatu za Predsjedništvo BiH, odnosno o nastupu na Općim izborima sljedeće godine.

Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a, kazao je da Trojka nije sarajevska, nego državna priča, da su najjači opozicioni blok u BiH, s više od 200.000 glasova.

"Sarajevski model je samo matrica kako će Federacija, država i ostali kantoni izgledati nakon izbora 2022. godine", rekao je Konaković.

Zvizdić je za NiP ozbiljan kandidat

Upitan da li će inistirati da Denis Zvizdić bude zajednički kandidat za Predsjedništvo, Konaković je kazao da je o tome bespredmetno pričati, jer su se u ovom stastavu prvi put sastali danas. Međutim, rekao je da cijeni Zvizdića, ali da nikoga ne favorizira i ne isključuje.

"Narod i Pravda ga vidi kao ozbiljnog kandidata za tu poziciju, ali sigurno neće 'zapeti' oko imena", kazao je Konaković, zamolivši medije da ne kalkulišu imenima.

Nikšić (SDP), Forto (NS) i Konaković (NiP) (Foto: T. S./Klix.ba)
Nikšić (SDP), Forto (NS) i Konaković (NiP) (Foto: T. S./Klix.ba)

Nikšić je ponovio stav da je za SDP neprihvatljivo da Denis Zvizdić bude zajednički kandidat. Istakao je i da on lično nema ambiciju da bude, "iako je u nekoj varijanti i opciji".

"Trebat će nam puno da se dogovorimo o tome", kazao je Nikšić.

Forto je kazao da se za ovaj proces pripremaju vrlo ozbiljno.

"Želimo sve imati napisano i pripremljeno unaprijed, kazao je Forto, objašnjavajući da se za taj proces pripremaju vrlo ozbiljno.

Vlada KS ima dobre rezultate

Konaković se danas osvrnuo i na rad Vlade Kantona Sarajevo. Rekao je da su imali određenih grešaka, da su pojedini ministri znali neoprezno prokomentirati određene stvari, da su pogriješili zbog načina na koji su ministri vakcinisani… ali da imaju odlične rezultate.

"Ova Vlada primila je osam plata, ni jednu cijelu godinu nisu na funkcijama. Pravili smo greške, nismo bili potpuno efikasni, pogotovo u prvih šest mjeseci, ali već sada možete svjedočiti ozbiljnim procesima, iako je budžet za 160 miliona KM manji nego što je planirano. Ovom Vladom smo vrlo zadovoljni. Svoje lične i političke interese smo stavili u fioke zarad društvenih", kazao je Konaković.

Facebook