Napokon se očituju
126

Komšićev DF u narednim satima odlučuje ide li u vlast sa SDA ili ostaje u Bh. bloku

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Predsjedništvo Demokratske fronte na sjednici koja je počela u 12 sati trebalo bi donijeti konačnu odluku o tome da li će se upustiti u pregovore o formiranju državne vlasti sa SDA, HDZ-om i SNSD-om, odnosno sa SDA i HDZ-om kada je riječ o vlasti na nivou entiteta Federacija BiH.

Na prošloj sjednici Predsjedništvo DF-a zadužilo je stranačke funkcionere Zlatka Miletića, Ekrema Prošića, Dženana Đonlagića, Milana Dunovića, Almu Kratinu i Mahira Mešalića da pripreme zaključke vezane za ulazak u vlast, a o kojima će se danas rukovodstvo ove stranke izjasniti.

DF je ranije poručio da oni ostaju pri ranije dogovorenim stavovima kada je riječ o Vladi Kantona Sarajevo, a u kojoj participira šest političkih stranaka bez SDA. Još uvijek nije u potpunosti poznato da li je SDA saglasna s ovim stavom, odnosno da li će dozvoliti da njeni koaliconi partner na nivou BiH i FBiH na nižim nivoima vlasti zastupaju politiku nekoaliranja sa SDA.

Kako smo ranije pisali, DF u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ima samo tri zastupnika i pristupanje ove stranke koaliciji ni u kojoj mjeri neće utjecati na koalicione kapacitete koje već imaju SDA, HDZ i SNSD. Naime, ove tri stranke već imaju dovoljno ruku da i bez četvrtog partnera formiraju Vijeće ministara BiH.

Situacija u entitetu Federacija BiH je nešto drugačija jer SDA i HDZ zajedno sa satelitskim strankama (HDZ 1990 i tri odmetnuta zastupnika Nezavisnog bloka) imaju 48 ruku u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, što znači da im fale samo dvije ruke za većinu.

Demokratska fronta u Federalnom parlamentu ima 10 zastupnika, međutim, pregovori se pored DF-a vode i sa SBB-om, PDA i A-SDA. Još uvijek nije jasno koje političke stranke će ući u vlasti sa SDA i HDZ-om, odnosno da li je riječ samo o DF-u ili će koaliciju činiti i SBB, PDA i A-SDA. U tom slučaju postavlja se pitanje raspodjele "kolača" s obzirom na to da je političkih stranaka mnogo, a federalnih ministarstava malo.

Predsjednik DF-a Željko Komšić jučer se nije odazvao pozivu na sastanak s delegacijama Bh. bloka, a koje su predvodili predsjednici SDP-a Nermin Nikšić i Predrag Kojović.