Budžet milion KM
33

Komisija za koncesije BiH postoji već 12 godina, a nije izdala nijednu saglasnost

Piše: I. Č.
Komisija za koncesije BiH za 12 godina svog postojanja nije imala nijedan predmet, niti je dala saglasnost za ijednu koncesiju.

Skupocjena bosanskohercegovačka administracija već se godinama problematizira u javnosti, dok političari u administraciji vide uglavnom svoje stabilno biračko tijelo. U najkonkretnijem slučaju se taj paradoks ogleda u Komisiji za koncesije BiH koja već godinama postoji samo da bi postojala.

Iako su se vladajuće garniture obavezale prema MMF-u da će usvojiti operativni plan za smanjenje ukupnog broja zaposlenih u javnom sektoru, upravo upumpavanjem kredita u administraciju kupuju socijalni mir i osiguravaju svoje pozicije.

Bez ijedne koncesije

Predsjednik Komisije za koncesije BiH Hamed Mešanović objasnio je za Klix.ba da ta institucija ni nakon 12 godina nije došla u situaciju da radi posao za koji je konstituisana, to jeste da bude regulatorno tijelo u postupku dodjele koncesija.

"To se vješto koristi da se kaže da Komisija ništa ne radi jer nije dala nijednu koncesiju. Komisija za koncesije bi kao regulatorno tijelo Parlamentarne skupštine BiH trebalo da učestvuje u postupku dodjele koncesija, a ne da ona pokreće dodjelu i dodjeljuje koncesije. Pokretanje dodjele koncesija treba da vrši resorno ministarstvo pa da to ide dalje u proceduru preko Vijeća ministara, Parlamenta pa opet resornog ministarstva", objasnio je Mešanović, dodavši da bi Komisija za koncesije trebalo da bude uključena u cijeli postupak.

Mešanović ističe da ne postoji podatak o tačnom broju koncesija koje su dodijeljene, ali da nijedna nije dodijeljena na nivou Bosne i Hercegovine.

"Na nivou Federacije BiH dodijeljena je samo jedna koncesija, odnosno obnovljena je postojeća koncesija - Plava voda u Travniku", tvrdi Mešanović.

Investitori odustali

Mešanović navodi da su investitori koji su nekad bili zainteresovani i obraćali se Komisiji za koncesije, vrlo brzo odustajali od svojih nauma za ulaganje čim bi shvatili kakva je situacija.

"Mi smo ih usmjeravali na resorna ministarstva. Došli su u situaciju da dignu ruke od ulaganja onda kada shvate kakva je situacija s koncesionarstvom u BiH. Federalni nivo ima problem s kantonima jer su nadležnosti neusaglašene. Mi sad u državi imamo 14 zakona o koncesijama, 14 komisija o koncesijama, neke su stalne a neke 'ad hoc'. Svi ti zakoni su neusaglašeni jedni s drugima", naveo je predsjednik Komisije za koncesije BiH.

Dodao je da misli da će se nešto promijeniti jer ide prema usaglašavanju zakona sa standardima Evropske unije te da se nešto mora uraditi i da je krajnje vrijeme za to.

"Ovo je stvarno neodrživa situacija", upozorava predsjednik Komisije za koncesije BiH.

Budžet, "sitnica"

Predsjednik Komisije za koncesije napominje da je godišnji budžet te institucije nešto manji od milion konvertibilnih maraka.

"Ja čitav život radim u državnim institucijama. Ja sam tehnika u službi politike, kao pravnik. I moj je zanat pravljenje države, a boli me kad vidim šta se radi. Mi nismo krivi zbog ove situacije, ljudi ne mogu dati otkaze zbog tuđe neodgovornosti. A u Komisiji su zaposleni ugledni ljudi, od doktora nauka, akademika... Izuzetno jak sastav koji može kvalitetno da radi", kazao je Mešanović za Klix.ba.

Program rada Komisije za koncesije za 2017. godinu
Program rada Komisije za koncesije za 2017. godinu

Ured za reviziju institucija BiH objavljivao je godišnje revizorske izvještaje o radu Komisije za koncesije, a godišnji pregled rashoda ove institucije navodi se i u "Izvještaju o finansijskoj reviziji Komisije za koncesije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu", koji smo izdvojili u nastavku.

Pregled rashoda budžeta za 2014. godinu
Pregled rashoda budžeta za 2014. godinu

Prema riječima Mešanovića, u mješovitom sastavu Komisije za koncesije BiH ima sedam članova, od kojih su tri Bošnjaka, dva Hrvata i dva Srbina.

Osim toga, u stručnoj službi za upravne, stručne i administrativne poslove zaposlen je sekretar, stručni savjetnik za pravne i opšte poslove, stručni savjetnik za ekonomsko-finansijske poslove, dva stručna savjetnika za provjeru i nadzor rada koncesionara, viši stručni saradnik za finansijsko-računovodstvene poslove, viši stručni saradnik za provjeru i nadzor rada koncesionara, tehnički operater, tehnički sekretar i vozač kurir.

"Mi se usaglasimo o svim pitanjima. Mi smo ovdje Bosna i Hercegovina u malom", zaključio je Mešanović.