Borba s rakom u BiH
139

Kako smo zbog pandemije zaboravili na karcinom: "Danas kad neko umre pitamo samo je li od korone"

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Udruženja koja se zalažu za preveniranje karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja i podižu svjesnosti o toj bolesti upozoravaju da je u svijetu još na prvom mjestu po smrtnosti i da je gore stanje nego ikada, jer je nad prevencijom i karcinomom primat uzeo koronavirus.

Predsjednica Udruženja Novi pogled iz Mostara Maja Memić za naš portal otvoreno kaže kako je sve više žena sa karcinomom dojke, ali i drugih malignih oboljenja koji se otkrivaju u poodmakloj fazi jer zbog straha od koronavirusa ne odlaze na preglede.

"Nažalost sve je više osoba koje primjete neke simptome, ali iz straha da se čekanjem i kretanjem kroz zdravstveni sistem ne zaraze kronavirusom neće da odu na pregled i čekaju da to nešto prođe. Međutim, ti simptomi ne prolaze i naposlijetku kad se dođe do zida, kad se konačno mora javiti ljekaru ispostavi se da je to karcinom, ali nažalost ne u početnoj, nego u odmakloj fazi, što je teži proces liječenja i za ljekara i za pacijenta uz neizvjestan ishod", kaže Memić za Klix.ba.

Ističe kako se treba zapitati ozbiljno, da li se treba više bojati korone ili karcinoma, naglašava da će korona, kao i svaki virus jednom proći, ali da karcinom ostaje zauvijek i da se ne može odbaciti jer je uz osobu koja boluje.

"Nažalost svjedoci smo da je i "Skreening program" za prevenciju, kad je nastupila pandemija zaustavljen i do danas nije više počeo. To je velika šteta, jer prije korone oko 1.100 žena je pregledano u HNK, dobilo poziv na svoju kućnu adresu i uradilo na vrijeme mamografski pregled. To su sve spašeni životi", ustvrdila je Memić.

Podsjeća da je HNK bio jedini kanton u BiH koji je imao "Screening program" i bio lider za pokretanje prevencije za karcinom dojke, koji se ukinuo i nikad nije nastavio.

"Razumijem da je obustavljen kad je bio 'lockdown', ali ne razumijem, kad su neke mjere popustile zašto se nije mogao organizirati i nastaviti uz sprovođenje striktnih epidemioloških mjera", ističe naša sagovornica.

Podsjeća da su Screening ukidale i zemlje koje ga imaju godinama u svojim zdravstvenim sistemima, ali i da su sa prestankom lockdowna nastavili uz dobru organizaciju ustanova u kojima se provodi, ali ne i u HNK.

"Broj oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja raste, kao i smrtnost, ali kada netko umre samo se pita je li od korone, niko više ne pita za karcinom", zaključila je Memić.

Na ove probleme tokom oktobra, mjeseca koji se obilježava kao međunarodni mjesec borbe protiv karcinoma dojke upozoravaju udruženja koja se zalažu za preveniranje karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja u našoj zemlji.