JP Komunalno
25

Preduzeće u Brčkom povećalo plate terenskim radnicima, a smanjilo rukovodiocima

Klix.ba
Praoničarima, zaštitarima te radnicima koji rade na održavanju javnih površina, kanalizacione mreže, prikupljanju otpada i zbrinjavanju napuštenih životinja u javnom preduzeću komunalno Brčko od januara ove godine je povećana plata.

Odluku o povećanju koeficijenta sa 1,75 na 2,00 donio je Upravni odbor ovog preduzeća na prijedlog direktora. Povećanje se odnosi na 113 radnika sa 10 pozicija koji su imali najniže plate. S druge strane, ranije su smanjili plate radnicima na rukovodećim pozicijama.

"Zaposlenici koji su angažovani na ovim pozicijama uglavnom su terenski radnici koji svoje radne zadatke obavljaju u vanjskim uslovima i po svim vremenskim prilikama te je ovo minimalno povećanje vid brige i stimulacije za zaposlenike izložene težim uslovima rada", saopćili su iz JP Komunalno Brčko.

Ovo je drugo povećanje plate za radnike s najnižim koeficijentom u posljednjoj godini. U maju 2018. godine izvršene su korekcije povećanja koeficijenata za NK radnike, KV i VKV električare, radnike na osiguranju, vozače, očitače, operatere te inžinjerski kadar. Povećanjem cijene rada i koeficijenata za ovu grupu zaposlenika plate su tada u prosjeku povećane za između 12 i 20 posto. U isto vrijeme smanjeni su platni koeficijenti, u prosjeku od 10 do 25 posto za blizu 40 rukovodnih pozicija u preduzeću.

Novi pravilnik je u primjeni od 1. januara 2019. godine, što znači da će radnici dobiti uvećane plate u februaru. U odnosu na januar 2018. godine, kada je najniža neto plata iznosila 430,50 KM, u januaru ove godine najniža neto plata će biti 570 KM, a s toplim obrokom 710 KM.

Osnovna djelatnost JP Komunalno Brčko je pružanje usluga od općeg interesa na području Brčko distrikta BiH, što se prvenstveno odnosi na distribuciju električne energije, proizvodnju i distribuciju vode, transport i deponovanje komunalnog otpada te održavanje javnih površina.

Prema finansijskom izvještaju za period 1.1.2018. – 31.10.2018. godine ostvarilo je pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 1.179.360 KM, za razliku od prošle godine kada je zabilježen negativan rezultat.

Direktor ovog preduzeća Mirsad Đapo je zbog ostvarenih rezultata dobio i priznanje najmenadžer javnih kompanija.