Dostavljanje kandidata
1

Još nije dogovoren sastanak Tegeltije sa SDA, "tihi rat" za ministra ljudskih prava i izbjeglica

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Iako je novoimenovani predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija najavio da će u ponedjeljak nastaviti razgovore u Sarajevu, Klix.ba saznaje da još uvijek nije definisan termin sastanka sa predstavnicima SDA, odnosno SBB-a i DF-a.

Stranke iz probosanskog bloka SDA-SBB-DF će posljednje dostaviti tri imena kandidata za ministre, ali još uvijek nije poznato zbog čega to već nisu učinile.

Možda se podatak krije u činjenici da lider SBB-a Fahrudin Radončić još nije "prelomio" da li će on postati novi ministar sigurnosti BiH ili će tu ulogu prepustiti stranačkom kolegi i bivšem ministru prometa i komunikacija Ismiru Juski.

Da će ministrica vanjskih poslova BiH biti SDA-ova Bisera Turković, a DF-ov Sifet Podžić novi ministar odbrane čini se da više nema dileme.

Zoran Tegeltija je proteklih dana bio itekako aktivan te obavio niz sastanaka sa predstavnicima političkih stranaka iz RS-a koje su okupljene oko SNSD-a, a zatim i liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem sve sa ciljem kreiranja konačne liste kandidata za ministarske pozicije u državnoj vladi.

Milorad Dodik je već potvrdio da će Staša Košarac i Vojin Mitrović iz SNSD-a ući u novi saziv Vijeća ministara BiH. Košarac će, ukoliko prođe sve provjere, postati ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, dok će akter afere "Dva papka" Vojin Mitrović zasjesti u fotelju ministra prometa i komunikacija BiH.

Kao što smo već pisali stranke DNS, Ujedinjena Srpska i Socijalistička partija vode "rat" za poziciju ministra u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice koji treba biti "nestranački kandidat iz reda Ostalih".

Iz HDZ-a za ministre "idu" Vjekoslav Bevanda, Josip Grubeša i, najvjerovatnije, Marinko Čavara.

Nakon što dobije konačnu listu sa imenima kandidata novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH će istu poslati na provjere CIK-u i SIPA-i. HDZ-u je pripalo Ministarstvo finansija, pravde i civilnih poslova.

Lider SNSD-a Milorad Dodik očekuje da će do kraja iduće sedmice biti izvršena provjera kandidata za ministarska mjesta, a sjednica parlamenta bi u tom slučaju bila zakazana 18. decembra, a najkasnije do 23. decembra.