Vlada FBiH
29

Jelka Milićević o zaštiti od požara: Imamo problem s tehničkom opremljenošću kantona i općina

Piše: I. Č.
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Federalna ministrica finansija i komandantica Federalnog štaba civilne zaštite Jelka Milićević kazala je nakon današnje tematske sjednice, na kojoj su razmatrani aktuelni požari u pojedinim dijelovima BiH, da Vlada ima blizu 21 milion KM na raspolaganju za zaštitu i spašavanje od požara.

"Ta finansijska sredstva se namjenski troše. Za prethodne dvije godine pojačane su aktivnosti kada je riječ o zaštiti i spašavanju od požara", kazala je Milićević.

Dodala je da mora pohvaliti Federalnu upravu civilne zaštite, ne samo kada je riječ o požarima, nego i drugim aktivnostima, ali da je problem kada je riječ o nadležnostima i saradnji s kantonima i općinama.

"Općina izvještava civilnu zaštitu na nivou kantona, a oni opet izvještavaju Federalnu upravu civilne zaštite. Zbog toga se nekad jave problemi. Općina Jablanica je naprimjer tek danas proglasila elementarnu nepogodu", istakla je Milićević.

Istakla je također da nisu zadovoljni tehničkom opremljenošću kantona i općina, dodavši da sve vlade moraju iznaći način za dodatno finansiranje sredstava vezanih za aktivnosti zaštite od požara.

"Nažalost, svima su nam ograničeni kapaciteti. Mi se moramo izboriti s parafiskalnim nametima", navela je Milićević.

Prema njenim riječima, Federacija BiH ima samo dva helikoptera koja mogu poslužiti za gašenje požara.