Poplavljena područja
75

Izlile se rijeke Vrbas, Pliva i Bosna, još uvijek kritično u Busovači, kod Kaknja i Jajca

Klix.ba
Foto: FUCZ
Foto: FUCZ
Iako je stanje na poplavljenim područjima Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona te Kantona Sarajevo nešto bolje nego jučer, jutros je i dalje vanredno na području Busovače, Kaknja, Jajca i Nemile.

Zbog izlijevanja rijeke Vrbas obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik - Bugojno na ulazu u Bugojno. Za vrijeme ove obustave saobraćaj se preusmjerava na alternativne pravce kroz naselja Kula i Kandija.

Također, zbog izlijevanja rijeke Plive vozila saobraćaju naizmjenično jednom trakom na magistralnom putu M-5 Mrkonjić Grad – Jajce u mjestu Jezero.

Foto: FUCZ
Foto: FUCZ

Zbog kiše i snijega koji se topi povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na cestu. Posebno skrećemo pažnju na puteve: Jablanica -Mostar - Doljani, Stolac - Neum, Dobro Polje -Miljevina - Brod na Drini, Mrkonjić Grad - Crna Rijeka, Jajce - Banja Luka i Turbe - Skender Vakuf - Karanovac. Savjetujemo oprezniju vožnju, izvijestili su iz BIHAMK-a te podsjećaju da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na magistralnom putu M-17 Zenica - Nemila, zbog radova u tunelu Vranduk, vozila saobraćaju naizmjenično jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Na graničnom prelazu Brčko-Gunja zbog nestabilnosti mosta obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse, dok je zbog radova u Hrvatskoj obustavljen saobraćaj za sve kategorije vozila na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor.

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite i dalje su na terenu radi pomoći lokalnom stanovništvu u odbrani od poplava. Na terenu su i stotine pripadnika civilne zaštite i drugih službi spašavanja koji će tokom noći dežurati pored riječnih korita.

Foto: FUCZ
Foto: FUCZ

Više od 50 pripadnika FUCZ-a tokom noći je bilo u Busovači gdje su uspjeli osposobiti putnu komunikaciju pumpama prebacujući vodu s jedne strane rijeke Bosne na drugu.

Busovaču je sinoć posjetio i premijer Federacije Fadil Novalić koji se sastao s direktorom FUCZ-a Fahrudinom Solakom i načelnikom Općine Busovača Asimom Mekićem. Tokom noći izvršen je i hitan transport starije ženske osobe iz Busovače u bolnicu Nova Bila.

Iako je situacija u Kaknju bila kritična i sinoć, dok su rijeke na većini područja stagnirale, vodostaj u Kaknju je rastao. Međutim, v. d. načelnika Kaknja Aldin Šljivo je izvijestio da su se rijeke povukle u svoja korita te da je besana noć za više desetina spasilaca i pripadnika službi iza njih.

U Općini Kakanj, kao i u Busovači, tokom noći su bile angažovane noćne smjene pripadnika općinske civilne zaštite, koji su pravili nasipe te štitili objekte pored rijeka s obzirom na to da je povećanje nivoa iznad kritične tačke uslijedilo tek u večernjim satima.

Foto. FUCZ
Foto. FUCZ

Na svu sreću nije bilo ljudskih žrtava, a materijalna šteta će se sumirati narednih dana.

Kako se i danas u Hercegovini očekuju padavine tako će porast nivoa rijeka nastaviti prijetiti privatnim objektima i saobraćanicama. Zbog kišnih padavina i snijega koji se topi povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na cestu. Iz BIHAMK-a posebno skreću pažnju na puteve: Jablanica – Mostar i Jablanica – Doljani te Stolac - Neum.

Iz Civilne zaštite Konjic kazali su kako je zbog povećanja vodostaja rijeke Neretvice oštećena kula mosta koji se nalazi na regionalnoj cesti Buturović Polje - Parsovići. Alternativni pravac kretanja vozila jeste Buturović Polje - Gorani - Oteležani - Parsovići. U mjestu Bijela Kod Konjica došlo je do začepljenja kanala i izlijevanja vode iz korita, također slična je situacija i na putnoj komunikaciji prema naselju Brđani.