Genocid u Srebrenici
1.3k

Iz Visokog će sutra krenuti najtužnija kolona od 2003. godine, smiraj će pronaći samo devet žrtava

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Najtužnija kolona s posmrtnim ostacima žrtava genocida 1995. godine sutra će krenuti iz Visokog prema Potočarima. Tri kombija prevest će devet tijela koja će ovog jula pronaći smiraj u Memorijalnom centru u Potočarima.

Gradska groblja Visoko od 2003. godine učestvuju u organizaciji prijevoza i ukopa žrtava genocida u Memorijalnom centru u Potočarima. U prvim godinama organizacije kolektivnih dženaza više od 700 tijela prevozila su po tri kamiona. Ove godine će biti prevezeno samo devet tijela.

Direktor JP Gradska groblja Visoko Kenan Karavdić je kazao da je ovo najmanji broj identifikovanih koji će pronaći smiraj u Potočarima.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Ovo je najtužnija dženaza, ali iz više razloga. Prvi razlog je pandemija, mnoge porodice zbog nemogućnosti dolaska u BiH nisu pristale da ukopaju svoje najmilije, a mislim da je bilo 14 identifikovanih. Uz devet identifikovanih u Tuzli imamo 52 tijela koja su identifikovana i stalno apeliramo porodicama da daju saglasnost da se i ona ukopaju, a u velikom postotku se radi o nekompletnim tijelima pa porodice, bez obzira na ono što govore zakon i Islamska zajednica, ne žele još uvijek ukopati najmilije", kazao je Karavdić.

Ove godine tužna kolona kreće iz Visokog u 10 sati uz prigodan vjerski program, a nastavlja svoj put ka Ilijašu, Vogošći te Predsjedništvu BiH u Sarajevu. Od Predsjedništva BiH kolona preko Romanije ide ka Potočarima, a dženaza će biti reducirana dok prijevoza autobusima neće biti.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana u Potočarima je 23-godišnji Salko (Ahme) Ibišević, a najstarija 70-godišnji Hasan (Alije) Pezić.

U toku današnjeg dana imam će obaviti suhi gasul/tejemum tijela te će biti smještena u vozila kako bi sutra u 10 sati krenula put Potočara.