Zvanično
1.2k

Imenovana nova Vlada Kantona Sarajevo! SDA, SBB i DF preuzeli kormilo

Er. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Skupština Kantona Sarajevo imenovala je novi saziv Vlade Kantona Sarajevo na čelu s Mariom Nenadićem. Ovo znači da su SDA, SBB i DF napokon uspjeli preuzeti izvršnu vlast u Kantonu Sarajevo.
Za imenovanje nove Vlade bilo je 18 zastupnika, 15 je bilo protiv uz jednog suzdržanog zastupnika.

Za predsjednika Vlade KS imenovan je Mario Nenadić na prijedlog SBB-a i to kao zajednički kandidat SDA, SBB i DF-a. Što se tiče ministara, kantonalni zastupnici imenovali su Mersu Kusturu za ministricu pravde i uprave, Faruka Kapidžića za ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša te Adija Kalema za ministra saobraćaja.

Skupština KS imenovala je Ismira Jusku za ministra unutrašnjih poslova, Draška Jeličića za ministra privrede, Jasmina Halebića za ministra finansija, Rusmira Mesihovića za ministra zdravstva, Anisa Krivića za ministra za obrazovanje, nauku i mlade, Hajrudina Grabovicu za ministra za boračka pitanja, Kenana Alikadića za ministra kulture i sporta, Jasnu Agić za ministricu za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice i Nihada Glamoč (SDA) - ministrica komunalne privrede.

Treba podsjetit da je SDA dan prije održavanja sjednice odlučila kako kandidati za ministre neće biti Emir Hadžihafizbegović i Senad Hasanspahić. Ovakva odluka je uslijedila zbog toga što je zastupnik SDA u Skupštini KS Aljoša Čampara otvoreno kazao kako smatra da oni ne trebaju biti imenovan s obzirom na to da se u aferi "Asim" spominju kao privatni ministri sada već bivšeg potpredsjednika SDA Asima Sarajlića.

Demokratska fronta ranije je povukla prijedlog za imenovanje Gorana Mačkića za ministra privrede KS i umjesto njega predložila Draška Jeličića. Isti slučaj je bio i sa SBB-om koji je trebao kandidovati Teu Mušić za ministricu rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica, ali je na kraju ipak predložena Jasna Agić.

S današnjim danom definitivno je završen mandat vlade Edina Forte. Već sutra ministri iz reda SDA, SBB-a i DF-a trebali bi sjesti u ministarske fotelje i započeti rad.

Otežavajuću okolnost u kompletnoj priči predstavlja činjenica da aktuelni saziv Vlade Kantona Sarajevo ima podršku samo 18 zastupnika u Skupštini KS, što je minimum za prohodnost akata, ali i opstanak na vlasti.

Pred novim ministrima nalaze se brojna goruća pitanja s kojim će se u skorije vrijeme morati uhvatiti ukoštac počevši od saobraćaja, boračkih pitanja, socijalnih kategorija, ali i brojnih infrastrukturnih projekata.

Facebook