Ko je dominantniji?
9

Hrvatski sabor o položaju bh. Hrvata: Od poziva na treći entitet do kritika na Čovićevo bogaćenje

Klix.ba
Polemika u Hrvatskom saboru u vezi s deklaracijom o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini podijelila je zastupnike pa su jedni pozivali na formiranje trećeg entiteta kao jedinog rješenja za spas bh. Hrvata, a drugi da Božo Ljubić podnese ostavku jer je, zajedno s Draganom Čovićem, znatno doprinio lošem položaju bh. Hrvata.

Zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović, profesor geografije, je u skladu sa svojim pozivom predložio formiranje trećeg entiteta u susjednoj državi Bosni i Hercegovini, suverenoj i međunarodno priznatoj, navodeći to kao tobožnji spas bh. Hrvata.

"Niko se neće usuditi da ovo kaže, ja sam to rekao", kazao je Zekanović.

Zastupnik Božo Ljubić je odgovorio kazavši da je cilj deklaracije da se omogući legitimno i legalno zastupanje načela Dejtona o ravnopravnosti sva tri naroda.

"Uvjereni smo da ćemo doći do rješenja", rekao je Ljubić.

Boži Ljubiću su pojedini zastupnici spočitavali da mu smeta jedino to što je izabran Željko Komšić za člana Predsjedništva BiH, navodeći da je to demokratija ala HDZ, odnosno da ne priznaju rezultate ako ne bude izabran kandidat HDZ-a.

Božo Ljubić je rekao da je reagirao kada je podnio apelaciju Ustavnom sudu, ali je prešutio da se presuda odnosi samo na izbor delegata Doma naroda, ali ne i na izbor članova Predsjedništva.

Nezavisni zastupnik Marko Vučetić je potvrdio da hrvatski narod ima problema u BiH, ali je naveo da ima problem prvenstveno s legitimno izabranim predstavnicima kao što je Dragan Čović.

"Da je svoju inventivnost usmjerio, umjesto na svoje bogaćenje, na bogaćenje demokratije, onda bi hrvatski narod bio u znatno boljem položaju", kazao je Vučetić.

Božo Ljubić je rekao kako je neophodno izmijeniti Izborni zakon tako da se omoguće legitimni izbori, a da su do tada prisiljeni da glasaju nacionalno.

"Izbor Željka Komšića nije u skladu s duhom Dejtona, a moglo bi se utvrditi i da nije u skladu sa slovom Dejtona", kazao je Ljubić protumačivši Dejtonski sporazum na svoj način.