Let's Do It
879

Hiljadu građana u petak će čistiti ilegalne deponije u Tuzli

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Najveća akcija čišćenja ilegalnih deponija na području Tuzle bit će upriličena u petak, 20. septembra ove godine.

U okviru projekta "Let's Do It - očistimo zemlju za jedan dan" u petak će na području Tuzle učenici tuzlanskih osnovnih i srednjih škola, aktivisti nevladinih organizacija i građani učestvovati u najvećoj terenskoj volonterskoj akciji čišćenja ilegalnih deponija otpada.

Kako je istaknuto danas, u Bosni i Hercegovini postoji više od 11.000 ilegalnih deponija otpada, a one koje su registrovane u Tuzli u petak će čistiti skoro hiljadu volontera.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Okupljanje učesnika ove volonterske akcije je u petak u devet sati na platou kod kipova Ismeta Mujezinovića i Meše Selimovića.

"Sa centralnog mjesta okupljanja svi volonteri s koordinatorima će biti upućeni na više lokacija u gradu, odnosno izletište Ilinčica, vidikovac Kicelj, park kod Bosanskog kulturnog centra, a pored toga imamo i park Banja i Slavinovići, kao i mjesne zajednice Breške, Solina, Mramor, Kiseljak, Dobrinja, Lipnica i Čaklovići", rekla je na današnjoj konferenciji za medije Selma Omerović, terenska koordinatorica projekta "Let's Do It Tuzla".

Tokom formiranja plana lokacija za čišćenje bio je otvoren poziv za građane koji su mogli poslati fotografije lokacija na kojima postoji ilegalna deponija. Nakon sagledavanja mogućnosti za čišćenje je odabran most kod bivše Livnice čelika u Tuzli.

"Za sve volontere je osigurano osvježenje, vreće za otpad, kao i rukavice. Pozivamo sve građane da nam se pridruže i da i ove godine budu dio svjetskog pokreta", dodala je Omerović.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Realizacija projekta "Let's Do It - očistimo zemlju za jedan dan" u BiH je počela 2012. godine i dosad je u volonterskim akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća učestvovalo skoro 185.000 volontera. Oni su očistili 13.350 tona otpada i zasadili 446.218 sadnica raznih vrsta drveća.

"Ideja da se uspostavi jedan ovakav pokret u BiH te da naša zemlja postane članica svjetske ekološke porodice je dočekana na negativan način, u kontekstu da mi u realizaciji prvobitnih aktivnosti nismo imali skoro nikakvu podršku te da nećemo moći ostvariti naše zacrtane ciljeve. Međutim, mi smo u našim prvobitnim aktivnostima dokazali sasvim suprotno, jer smo na prvoj terenskoj akciji čišćenja ilegalnih deponija imali više od 50.000 učesnika širom BiH", rekao je Adnan Imamović, izvršni koordinator projekta "Let's Do It Tuzla".

Pod okriljem kampanje "World Cleanup Day" akcija čišćenja će ove godine biti realizirana u više od 160 zemalja svijeta. Kroz dosadašnje realizacije kampanje učestvovalo je više od 35 miliona volontera.