Mladi graditelji
2

Hercegovački srednjoškolci se takmičili u izradi modela mostova

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Međunarodno udruženje studenata građevinarstva IACES LC Mostar u saradnji s Građevinskim fakultetom i Studentskim zborom Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru organiziralo je takmičenje u modeliranju mostova.

Najbolji hercegovački srednjoškolci građevinske struke gradili su svoje modele i takmičili se za prigodne nagrade.

Mladen Kustura s Građevinskog fakulteta kazao je kako već petu godinu organiziraju ovo zanimljivo takmičenje za djecu četvrtih razreda hercegovačkih srednjih škola.

"Jedne godine smo radili mostove od špageta, ove godine svi takmičari modeliraju mostove od štapića za sladolede. Svaka ekipa ima tri člana i dva sata vremena da napravi svoj model mosta. Nakon toga žiri ispituje nosivost mosta te ocjenjuje druge elemente", kazao je Kustura.

Cilj je naravno i da se djeca druže, kaže Mladen Kustura, da djeca grade mostove i između sebe, ali i da uče kroz druženje.

"Zainteresiranost srednjoškolaca je skoro ista svake godine, od deset do dvanaest škola imamo svake godine, a svaka škola može prijaviti neograničen broj ekipa", izjavio je Mladen Kustura.

Tea Vukoja, predsjednica IACES LC Mostar kazala je kako takmičenje svake godine raste te da su modeli koji se izrađuju sve bolji.

"Nekad se mogla prijaviti samo jedna ekipa iz jedne škole, sada smo to promijenili jer je interes veći. Nama je cilj da građevinarstvo predstavimo kao zanimljivu struku. Pravila su jednostavna, učenici dobiju nacrt i tlocrt mosta koji bi trebalo uraditi. Ocjenjuje se nosivost mosta, potrošnja materijala i vremena, kao i estetika", kaže nam Vukoja.

Ivan Mikulić, profesor iz Srednje škole u Grudama, čiji su učenici osvojili prvo mjesto na prošlogodišnjem takmičenju, kaže nam kako ovo takmičenje budi kod djece takmičarski duh.

"Teško je odbraniti titulu, ali ćemo se truditi. Pripremali smo se za takmičenje, napravili nekoliko modela. Ove godine je novi materijal, treba voditi računa koje ljepilo koristiti i gdje ljepiti. Prošle godine mostove smo gradili od štapića za ražnjiće", kazao je Mikulić.