Pijani sjedaju za volan
110

Haotično stanje na tuzlanskim cestama: Sve više poginulih, na triježnjenju bila 804 vozača

A. K.
Na ulicama TK dogodile su se 3.022 saobraćajne nesreće (Foto: A. K./Klix.ba)
Na ulicama TK dogodile su se 3.022 saobraćajne nesreće (Foto: A. K./Klix.ba)
Sigurnost u saobraćaju u Tuzlanskom kantonu je zabrinjavajuća, što pokazuju zvanični podaci. Čak 804 vozača u prošloj godini policija je za volanom zatekla u potpuno alkoholoziranom stanju te su ih zadržavali na triježnjenju, što govori na kojem nivou je svijest učesnika u saobraćaju.

Tokom 2021. na ulicama Tuzlanskog kantona dogodile su se 3.022 saobraćajne nesreće, što predstavlja povećanje za devet posto u odnosu na godinu ranije, a smrtno su stradale 32 osobe.

Prema daljem godišnjem presjeku Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, broj nesreća s povrijeđenim osobama veći je za 81, odnosno 7,8 posto.

Poginulo sedam pješaka

"Teške tjelesne povrede zadobilo je 15 osoba više ili 8,7 posto, a broj osoba s lakim tjelesnim povredama veći je za 106 ili za 7,4 posto u odnosu na 2020. godinu. Broj saobraćajnih nesreća s materijalnom štetom veći je za 168 ili za 9,9 posto. U 2021. godini ukupno je smrtno stradalo sedam pješaka. Njih 164 su zadobili povrede, što je u odnosu na 2020. godinu više za njih 24", navedeno je u izvještaju koji je prihvatila Kantonalna vlada.

Iz tuzlanske policije kažu da je osnovni uzrok saobraćajnih nesreća i dalje vozač.

"Najčešći uzrok je neprilagođenja brzina koja je kao takva utvrđena u 1.137 saobraćajnih nesreća. Nedržanje desne strane prilikom vožnje evidentirano je u 229 nezgoda, dok je nepropisna vožnja unazad utvrđenja u njih 210. Nepropisno skretanje uzrok je 170 saobraćajnih nesreća, dok je utjecaj alkohola glavni uzrok u njih 166 i tako dalje", kazao je Denis Fejzić iz Uprave policije MUP-a TK.

Poduzimajući mjere i radnje u cilju unapređenja sigurnosti u saobraćaju, policijski službenici su tokom prošle godine pdonijeli ukupno 1.077 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Prema Fejzićevim riječima, izdali su 106.256 prekršajnih naloga, što je više za 3,7 posto u odnosu na 2020. godinu.

Na cestama policija zatekla 3.098 pijanih vozača

"Zabrinjavajuća je činjenica da se od ukupnog broja prekršaja, njih 3.098 odnosilo na prekršaje koje su učesnici u javnom saobraćaju učinili na taj način što su motornim vozilima upravljali pod utjecajem alkohola. Od tog ukupnog broja, kod 804 vozača utvrđena količina alkohola iznosila je iznad 1,5 promila u krvi, zbog čega su zadržani u službenim prostrijama do otrežnjenja, čime smo sigurno preventivno djelovali na smanjenju najteže posljedice“, dodaje Fejzić.

Stanje sigurnosti saobraćaja nije samo problem policije, a direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman je prije nekoliko dana kazao da njihovi službenici čine sve da stanje unaprijede.

"Problem je i infrastruktura koja je kapacitirana na maksimalno 70 hiljada vozila, a mi ih u ovom trenutku u kantonu imamo 140 hiljada registrovanih. Onda možete zamisliti kakvo je stanje", kaže Korman.

On navodi da policija mora djelovati na kraju i represivno, kako bi počinioce sklonili sa ulice te spriječili nemile scene. U tom smjeru ponovo se uspostavlja Jedinica za saobraćaj koja će djelovati u cijelom kantonu, a na raspolaganju će imati i dva specijalna vozila, takozvana presretača.

"U toku je obuka policijskih službenika za rukovanje ovim vozilima koja imaju visokosofisticiranu opremu, a poslužit će za evidentiranje prekrašaja u saobraćaju i sankcionisanje njihovih počinilaca", naveo je Korman.

S druge strane, kako je navedeno u informaciju o stanju sigurnosti na području Tuzlanskog kantona za 2021.godinu, stanje kriminaliteta karakteriše blago smanjenje broja evidentiranih krivičnih djela za 1,30 posto u odnosu na prethodnu godinu, kao i smanjenje broja podnesenih izvještaja tužilaštvima za 2,04 posto.

Povećana prodaja i upotreba droge

Ako se posmatraju složeniji i teži oblici krivičnih djela, može se uočiti povećanje broja krivičnih djela posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, teška tjelesna povreda, razbojništvo, šumske krađe, neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, sprečavanje službene osobe u vršenju služben radnje i slično, dok je uočeno smanjenje broja teških krađa, nasilničkog ponašanja, pronevjera u službi, ugrožavanja zbog omamljenosti i dugo.

Procenat ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela iznosi 70,18 posto, pri čemu je otkrivenost krivičnih djela prijavljenih po nepoznatom učiniocu 46,85 posto.

Službenici policije evidentirali su ukupno 3.177 prekršaja što je za 395 prekršaj ili 14,2 posto više nego u istom periodu prošle godine. Od ukupnog broja prekršaja, njih 1.122 odnosi se na prekršaje nepridržavanja mjera građana, propisanih strane kriznih štabova, a koje su policijski službenici sankcionisali.

Kada je riječ o maloljetničkoj delikvenciji, na osnovu statističkih pokazatelja, može se reći da je stanje sigurnosti na zadovoljavajućem nivou.

Na području kantona evidentirano je 71 krivično djelo počinjeno od maloljetnika, što je za 20 krivičnih djela ili 21,98 posto manje u odnosu na isti period 2020.godine.

Broj maloljetnih učinilaca, koji su učestvovali u izvršenju ovih krivičnih djela je 79, što je za 21 učinioca ili 21 posto manje u odnosu na 2020. godinu.

Facebook