Potpisivanje peticije
3.9k

Grupa Tuzlaka traži da se teško oboljela djeca liječe iz budžeta

Piše: A. K.
Zbog činjenice da se u Bosni i Hercegovini pokreće sve više humanitarnih akcija s ciljem prikupljanja novčane pomoći za liječenje najmlađih građana, neformalna grupa Tuzlaka pokrenula je akciju koja ima za cilj promjenu modela finansiranja teško oboljelih.

Kao prva aktivnost je potpisivanje peticije koje će biti upriličeno u subotu u Tuzli pod geslom "Djecu treba liječiti iz budžeta, a političare plaćati SMS porukama, pa ko uplati - uplati".

Kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za medije, ova akcija ima samo jedan cilj, a to je da se teško oboljela djeca u našoj zemlji liječe isključivo iz budžeta, a ne posredstvom prikupljanja sredstava od građana.

"U BiH sve češće prikupljamo sredstva za liječenje djece koja to ne mogu ostvariti u našoj zemlji. Nažalost, djeca sve češće umiru prije nego prikupimo dovoljan iznos finansijskih sredstava, a s druge strane imamo političare koji imaju dovoljno u budžetu. Za njih ne kasne naknade i paušali. Ali, došlo je vrijeme da se situacija promijeni te da nam djeca budu broj jedan", rekla je Indira Bektić-Mujkić, jedna od inicijatorica pokretanja akcije.

Sve mane zdravstvenog sistema u BiH na svojoj koži je osjetila i Bektić-Mujkić čijem sinu je dijagnosticiran dijabetes.

"Tada sam se susrela s problemom nabavke iglica, inzulina, inzulinskih pumpi... Morala sam se boriti i moliti po Zavodu zdravstvenog osiguranja kako mu bila postavljena inzulinska pumpa. U zavodima će vam reći da imaju planirana sredstva, ali do njih je građanima izuzetno teško doći, ostvariti pravo za neko od ortopedskih pomagala i slično", rekla je Bektić-Mujkić.

Kako je istakla, djeca u našoj zemlji tretirana su putem zavoda zdravstvenog osiguranja, u osnovnim oblicima zdravstvene zaštite što je nedostatno.

"Sredstva su planirana za sufinansiranje, ali kada roditelj dobije dijagnozu djeteta, shvati u kolikom je problemu. Tada se razmišlja koliko je novca potrebno za adekvatno liječenje", naglasila je ona.

Potpsivanje peticije će biti upriličeno u subotu u Tuzli u periodu od 12 do 15 sati, a nakon toga će biti proslijeđena Gradskom vijeću Tuzle. Od njih očekuju da novac iz budžetske stavke "Tekuća rezerva" bude usmjeren u liječenje onih kojima je to potrebno.

"Samohrana sam majka dvoje djece i znam koliko je teško kada nailazite na zatvorena vrata. Zdravstvena sam radnica, vidim da su djeca zaista u potrebi te da nemaju pomoć od države. Znamo da novac postoji, ali da naši političari ne žele učestvovati u liječenju naše djece. Društvo nam je u stanju kome i sada to moramo mijenjati", navela je Belma Beha, učesnica akcije.

Facebook