Državni sporazum

Dennis Gratz: Dodik dobija rusku vojnu bazu, Čović izborni zakon, a Trojka ministre amatere

Foto: Facebook
Foto: Facebook
...
N. Vasić
15.01.2023. u 19:46

Zastupnik DF-a u Predstavničkom domu FBiH Dennis Gratz je nedavno na svom Twitteru napisao da se stidi Naše stranke, a s obzirom na to da je nekada bio predsjednik te stranke, pitali smo ga šta se promijenilo.

"Možda sam emotivno reagovao, ali to je nekada bila stranka u kojoj se kadriranje uslovljavalo obrazovanjem i strukom, te ličnim integritetom. U međuvremenu je tu praksu zamijenila politika kalkulisanja sa ciljem realiziranja ličnih ambicija, i to po svaku cijenu. Konkretno, mene je stid da se pravi jedna matematika kako bi Edin Forto po svaku cijenu spostao ministar – a time na određeni način i utekao od obaveza u Kantonu Sarajevo – i to u resoru s kojim nema ama baš nikakve veze ili iskustva", rekao je Gratz. On vjeruje i da je dogovor prema kojem Trojka dobija ministra iz reda Ostalih, a bošnjački ministar dolazi iz RS-a, štetan i opasan.

"Cijena koju ćemo platiti je katastrofalna, jer zbog komponente etničkog iznašjavanja Milorad Dodik i njegov antidržavni projekat stiču na jedan nevjerovatan način kontrolu u Vijeću ministara. Ko je to mogao predvidjeti?", navodi Gratz.

Međutim, prema važećim propisima, "Dodikov bošnjački ministar" je opasnost samo u slučaju da na sjednicu na kojoj se odlučuje, ne dođe potpredsjednik iz reda Bošnjaka te ni ministar kojeg taj potpredsjednik ovlasti za odlučivanje.

Ranije je dogovoreno da taj ministar bude Denis Šulić, no nakon negodovanja u javnosti odlučeno je da ministar bude Sevlid Hurtić iz Pokreta za državu. Raniji dogovori pokazuju da je riječ o političaru koji nije nužno probosanski orjentisan, nego je Dodikov partner u RS-u.

Razgovarajući o državnom nivou, Gratz je istaknuo da je HDZ-u i SNSD-u kroz stranački koalicioni sporazum dato ono čemu teže već neko vrijeme.

"Kada pročitate koalicioni sporazum i vidite da tu piše samo ono što su Dodik i Čović prethodno javno tražili, sve postane jasno. Ambicije pojedinaca iz tzv. Osmorke koji se na drugi način nisu uspjeli u životu realizirati postale su sadržaj koalicionih pregovora. Pa se tako sve podređuje time. Zato Čović i Dodik dobijaju strateški važna ministarstva, realizaciju projekata kao što je zadovoljavanje energetskih potreba Srbije kroz hidroelektranu Buk Bijela, izgradnja aerodroma u Trebinju – pretpostavljam kao bh. varijante sirijskog aerodroma Hmeimim kao glavne ruske vojne baze na Balkanu, dok Čović i njegov HDZ dobijaju izmjene izbornog zakona po njihovom ukusu. Znate šta dobija Osmorka? Profesora fizičkog kao ministra vanjskih poslova, ministra sigurnosti s otvorenom antibosanskom agendom, nastavnika za ministra odbrane koji ima kriminalni dosje, a naša javnost nesnošljivo amaterske prepirke između narcisoidnih pojedinaca ko je bolji i kapacitiraniji i slične blamaže, iz dana u dan. Horor", potcrtao je Gratz.

Dodaje da će ovako formirana vlast ostaviti trajne posljedice.

"Šteta koju će oni napraviti će se teško sanirati. Što je najgore od svega, bojim se da su ti lideri Osmorke čak i svjesni toga, da su zarad svojih potreba spremni na sve, pa i po cjenu uspostave trećeg entiteta i podjele zemlje tj. izbijanja sukoba zbog dovođenja u akutnu opasnost državnosti i suverenosti Bosne i Hercegovine", rekao je.

Na pitanje šta bi uradio da je na njihovom mjestu, Gratz kaže da bi od partnera tražio evroatlantski put, jačanje države te bolji položahj povratnika u RS-u.

"Ono što smo radili i do sada. Formulirati zahtjeve koji nam obezbjeđuju dalje integrisanje u evroatlantske sigurnosne strukture, jačanje državnih institucija, jednu potpuno novu politiku prema povratničkoj populaciji u RS koja će garantovati opstanak nesrpskog stanovništva u tom entitetu, uspostavu institucionalne podrške sportu i promociji BiH na nivou države – e to bi, recimo, bili neki naši zahtjevi za bilo kakve pregovore oko formiranje vlasti. Kao svojevremeno, kada nismo htjeli formirati vlast dok se ne potpiše AMP. I Dodik je bio prisiljen na to pristati. Jer vidite, kompromis je i da druga strana nešto traži", kazao je Gratz.

Činjenica je pak da većinu navedenih zahtjeva nije uspjela dobiti ni SDA iako je pregovarala iz bolje pozicije, nego što je sada ima Osmorka.