Koronavirus na Drini
761

Goraždanin svoju kuću pretvorio u izolatorij: Sve je spremno za pacijente

E. A.
Goraždanin Zijad Ćurović koji živi u Danskoj odlučio je pomoći svom gradu pa je za potrebe primarnog izolatorija za smještaj pacijenata oboljelih od koronavirusa Kantonalnom štabu Civilne zaštite ustupio privatnu kuću koja se nalazi nedaleko od gradske dvorane.

"U ratu sam za svoj grad bio spreman dati život, ono što najmanje mogu učiniti je kuća za izolatorij", kazao nam je Ćurović.

Prmarni izolatorij imat će dovoljan broj soba za potrebe primarnog izolatorija.

"U pitanju su dva sprata i prizemlje koje će se koristiti kao ambulantni dio, a na dva sprata će biti kapacitet dva kreveta u jednoj sobi, koje imaju sve uslove od televizije do zasebnih kupatila. Kapacitet je petnaest pacijenata ukoliko se ukaže potreba, a moram reći da ćemo drugi sprat dati odmah na opremanje sa onim stvarima koje trenutno nedostaju. Prvi sprat je potpuno uslovan, bit će ubačeni bolnički kreveti i on je praktično spreman za pacijente ukoliko se ukaže potreba za izolacijom", kazala je Edita Velić, komandant Kantonalnog štaba.

Pojasnila je da Kantonalna bolnica neće biti korištena kao izolatorij.

"U dio koji je bio određen privremeno do sada je primiljena jedna osoba koja je trebala biti smještena i ovim putem želim da kažem da bolnica neće biti izolatorij kako se to špekuliralo, niti je ikad bila izolatorij. Primarni izloatorij je kuća našeg sugrađanina, ukoliko bude potrebe za većim kapacitetom koristit će se prostor Srednje tehničke škole 'Hasib Hadžović', koji je već određen u slučaju da se pojavi veći broj pacijenata. Ja se nadam da neće biti potrebe za smještanjem pacijenata u izolatorij, međutim mi moramo biti spremni na sve i radimo na tome kako bi smo osigurali uslove u kojim ćemo moći odgovoriti ukoliko bude bilo potrebe", poručila je Velić.

Epidemiološka situacija na području BPK trenutno je stabilna. 129 osoba je u izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom, a od tog broja četiri osobe su pozitivne na koronavirus.

"Generalna slika u BPK je da smo mi pronašli klastere koji se u ovom trenutku ne šire dalje. Radimo sve na suzbijanju i zaštiti građana od daljeg širenja. U ovom trenutku situacija je zadovoljavajuća, građani se pridržavaju naredbi i mjera", kaže Velić.

Pozivu za podršku institucijama u borbi protiv širenja koronavirusa odazvali su se i brojni privrednici.

"Ova situacija je ujedinila sve nas u BPK. Firma Prevent već uveliko radi na proizvodnji zaštitne opreme za potrebe tržišta cijele BiH, a ne samo BPK. Kompanije Emka-Bosnia i Jusri, počinju proizvodnju vizira kao jedan dio zaštitne opreme. I drugi privredni subjekti shvatili su ozbiljnost situacije, ponudili su se Vladi BPK i Kantonalnom štabu ciivilne zaštite i mi ćemo već sljedeće sedmice imati specijalistu infektologa koji će se staviti na raspolaganje Kantonalnoj bolnici, tako da ćemo rješiti ovu situaciju, kada je u pitanju medicinski kadar", kaže Aida Obuća, premijerka BPK.

Facebook