Generalni sekretar SDA
489

Genjac o posjeti Michela: Razgovore o izbornom zakonu ostaviti za mirnija vremena

S. Š. U.
Zastupnik u Parlamentu BiH Halid Genjac (Foto: T. S./Klix.ba)
Zastupnik u Parlamentu BiH Halid Genjac (Foto: T. S./Klix.ba)
Danas je za stranku SDA prijavu za ovogodišnje opće izbore Centralnoj izbornoj komisiji BiH predao Halid Genjac, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Genjac je komentirao i zajedničkog kandidata opozicije, posebno u smislu da će to biti politički suparnik Bakiru Izetbegoviću u natjecanju za poziciju člana Predsjedništva BiH.

"Jedan broj stranaka se okupio oko jednog kandidata. Taj broj nije broj koji odlučuje na izborima. Na izborima odlučuju birači, sa biračkim pravom i mi vjerujemo da će taj broj biti veći u korist Bakira Izetbegovića", kazao je Genjac.

Govorio je i o blokadama HDZ-a u Vijeću ministara kada je riječ o omogućavanju finansiranja izbora.

"Mi smo sada sa članovima CIK-a razgovarali. Pripreme općih izbora u BiH je izuzetno zahtjevan i složen proces koji podrazumijeva veliki broj radnji koje su vremenski dugotrajne, poput izbora ponuđača za štampanje listića, distribuciju listića u inostranstvo. Ti rokovi su već počeli teći. Niti jednu od tih radnji CIK ne može efektivno započeti jer sredstva nisu osigurana", kazao je Genjac.

Smatra kako se u ovome trenutku CIK nalazi u situaciji da je upitno održavanje izbora u terminu koji je predviđen.

"Sve mogućnosti domaćih institucija, zahtjevi, apeli, u parlamentarnoj skupštini, inicijative na Vijeću ministara, prijedlozi CIK-a da se donese odluka o finansiranju izbora sredstvima koja su na raspolaganju budžetom BiH su opstruirana i spriječeno je da se omogući finansiranje na način da su tu opstrukciju direktno sprovodili gospodin Bevanda i kadrovi iz HDZ-a u Vijeću ministara", istakao je Genjac.

Kazao je da je sadašnji trenutak ultimativan s obzirom na značaj izbora, te da visoki predstavnik ima nekoliko dana da donese odluku i omogući građanima BiH da iskažu svoju demokratsku volju i omogući funkcionisanje demokratskog sistema u BiH.

"Visoki predstavnik ima i pravo i obavezu da u ovome slučaju reaguje, imajući u vidu značaj održavanja izbora. Ne postoji ni jedan politički subjekt u svijetu, kao ni u BiH čiji stranački i personalni interesi mogu biti iznad održavanja izbora kao instituta demokratskog sistema", kazao je Genjac.

On vjeruje da će ovu opstrukciju prepoznati i pravosudne institucije BiH te reagirati na adekvatan način.

Genjac je komentirajući posjetu BiH predsjednika Evropskog vijeća Charles Michela kazao kako je "dobro da nam dolaze prijatelji iz Evrope".

"U trenutku kad su raspisani opći izbori i kada je utvrđen datum održavanja izbora nije uopće odgovarajući ambijent da se razgovara o izmjenama izbornog zakona, i svaka vrsta aktivnosti u tom smislu bi se mogla iskoristiti u predizborne svrhe i banalizaciju razgovora za potrebe dnevne politike", zaključio je Genjac.

Smatra da o temi izmjena Izbornog zakona BiH treba razgovarati "u neko smirenije vrijeme".