Nema odustajanja
1

Više od stotinu policajaca traga za El-Eminom Hadžićem u teškim uslovima

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
U potragu za Kakanjcem El-Eminom Hadžićem danas je bilo uključeno više od stotinu pripadnika policije, te općinske, kantonalne i federalne civilne zaštite, a prethodnih dana i desetine pripadnika gorskih službi spašavanja koji su pretraživanjem lokaliteta na Ponijerima pokušali pronaći Hadžića za kojim se traga već 12 dana.

Stotine osoba svakodnevno tragaju za mladićem El-Eminom Hadžićem koji je 4. januara nestao iz svoje vikendice na lokalitetu Ponijera. Dubok snijeg, niske temperature te brojni drugi vremenski uvjeti te dezinformacije otežavali su potragu za 22-godišnjakom iz Kaknja.

U razgovoru za Klix.ba načelnik Sektora uniformisane policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Esnaf Buza je kazao kako je danas na terenu blizu 100 policijskih službenika iz Specijalne policije, Jedinice za sprečavanje narušavanja javnog reda i mira te policijski službenici iz Kaknja koji tragaju za mladićem.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Ponovo smo danas angažovali veći broj policijskih službenika kako bismo rekonstruisali pravce kretanja, pretražili objekte u kojima je boravio i čitav teren kako bismo pronašli bilo kakav trag koji bi nas doveo do njegovog pronalaska. Svaku informaciju koju smo dobili, detaljno provjeravamo, ali tražimo i fizičke tragove koji bi uputili na pravce kretanja nestalog", kazao je Buza.

Pojasnio je kako će policijski službenici biti aktivni na terenu i narednih dana, kao i proteklih, a da se sve aktivnosti provode u saradnji s Federalnom upravom civilne zaštite, općinskom službom civilne zaštite, gorskim službama spašavanja i svim onim osobama koje iskažu spremnost da se uključe u potragu.

Brojne informacije koje dolaze do policijskih službenika i osoba koje pretražuju teren pokazale su se netačnim zbog čega je potraga često išla u krivom smjeru. Međutim, s obzirom da je veoma malo tragova na terenu, spasilačke ekipe se moraju voditi saznanjima građana i posjetilaca Ponijera koji bi mogli imati korisne informacije.

"Svaki ovakav događaj izaziva reakcije javnosti. U tim reakcijama uvijek imamo dobre i loše namjere, svjesne ili nesvjesne, ali mi svaku informaciju koju dobijemo, iako smo svjesni da može ići u pogrešnom smjeru, moramo provjeriti. Često dolazimo do situacije da su to samo nagađanja, ali mi ćemo i dalje nastaviti provjeravati svaku dojavu", kazao je Buza.

Ističe kako je ljudima na terenu, ne samo policijskim službenicima, već i običnim građanima te članovima gorskih službi spašavanja i civilne zaštite potrebna i psihološka podrška. Međutim, brojni građani iz toplih domova na društvenim mrežama kritikuju osobe koji više od osam sati dnevno gaze snijeg dubine i do 1,5 metara na temperaturama ispod nule.

Podsjetimo, El-Emin Hadžić je nestao 4. januara iz vikendice u Ponijerima, jedini konkretan rezultat pretrage je pronašao pas Šmeki koji je 8. januara u jednoj od vikendica našao Hadžićev trag, a identitet je potvrdio na pet uzoraka zbog čega postoje određene pretpostavke da je Hadžić prespavao u vikendici.