O Vijeću ministara
6

Epilog konsultacija u Predsjedništvu BiH: Ljevica i SDA poručili da je prioritet popuna Doma naroda

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nakon konsultacija sa članovima Predsjedništva BiH o formiranju novog saziva Vijeća ministara BiH lideri lijevih stranaka poručili su da je prioritet formiranje Doma naroda Parlamenta FBiH. Identičan stav dijeli i Stranka demokratske akcije (SDA).

Poziv na današnje konsultacije uputio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, a na njima su prisustvovali i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Prvi sastanak održan je s delegacijom Stranke demokratske akcije (SDA) koju su činili Bakir Izetbegović, Adil Osmanović i Halid Genjac. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je nakon sastanka da je izvjesno kako će mandatar za sastav novog saziva Vijeća ministara BiH biti Zoran Tegeltija iz SNSD-a.

On je ponovio ranije izneseni stav kako smatra da bi najbolje bilo da u koaliciju uđe i četvrti partner, odnosno Socijaldemokratska partija (SDP), Naša stranka (NS) i Demokratska fronta (DF), a koji nastupaju zajedno kao Bosanskohercegovački blok.

"Tu sam poruku opet danas ponovio predsjedniku DF-a Željku Komšiću", rekao je Izetbegović novinarima nakon završenih konsultacija dodajući kako treba sačekati sa formiranjem vlasti dok Centralna izborna komisija (CIK) ne donese odluku o načinu popune Doma naroda Parlamenta FBiH.

Govedarica za razgovore i sa SNSD-om

Delegaciju SNSD-a predvodili su zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac i novoizabrani delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić, a koji nisu željeli davati nikakve izjave medijima.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica izrazio je zadovoljstvo što su pokrenuti razgovori u vezi s formiranjem državne vlasti ističući da se nada kako će uskoro biti imenovan novi saziv Vijeća ministara BiH.

"Ako postoji prostor spremni smo da razgovaramo i sa SNSD-om i DNS-om, PDP-om, SP-om. Otvoreni smo za saradnju koja će biti orijentisana na sve ono što treba pozdraviti, a kada su u pitanju odluke koje su dobronamjerne prema RS-u", rekao je Govedarica.

Protokolaran sastanak

Predstavnici Bosanskohercegovačkog bloka nakon sastanka izjavili su da je riječ o protokolarnom sastanku. Potpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić otvoreno je poručila da su SNSD, SDA i HDZ jedan blok, a da su SDP, DF i Naša stranka totalno drugi blok.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić rekao je da SDP, DF i Naša stranka ne žele uopće pričati o formiranju Vijeća ministara BiH sve dok se ne utvrdi način na koji će se vršiti popuna Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

"Tek nakon popune Doma naroda Parlamenta FBiH, Bosanskohercegovački blok bio bi spreman za razgovore", kazao je Nikšić.

Podsjećanja radi, SDP je ranije otvoreno zaprijetio blokadom svih procese ukoliko članovi Centralne izborne komisije (CIK) BiH donesu odluku o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH suprotno odredbama Ustava FBiH, odnosno ukoliko primjene popis iz 2013. godine i ne primjene odredbu 1-1-1.

SBB tvrdi da nije previše zainteresovan za vlast

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić poručio je da njegova stranka nema ništa protiv toga da lijevi blok političkih stranaka uđe u koaliciju sa SDA i da SBB nije previše zainteresovan za vlast.

"Meni je najvažnije da su jasne definisane pozicije, odnosno šta to budući saziv Vijeća ministara BiH želi", rekao je Radončić.

Kako kaže, dogovoreno je da mandatar bude iz reda srpskog naroda, da se Vijeće ministara BiH formira se što prije, odnosno da se mandataru da rok od 35 dana kada bi se mogla napraviti i većina u Federaciji BiH.

I Radončić, isto kao i SDA, slaže se s tim da vlast treba formirati po vertikali na način da isti partneri čine vlast na nivou kantona, entiteta FBiH i države BiH.