O Zavodu Pazarić
232

Emocije u Parlamentu FBiH: Roditelj pozvao zastupnike da se zamijene sa štićenicima

M. N.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predstavnik roditelja djece s poteškoćama u razvoju Edo Čelebić pozvao je zastupnike Federalnog parlamenta na današnjoj sjednici da naprave reality show i zamijene se sa štićenicima Zavoda Pazarić u kojem je, kako ih je citirao, tako lijepa situacija.

U oštrom govoru, upozorio ih je da njihovu djecu ne nazivaju duševnim bolesnicima jer ona to nisu, te istakao kako u 21. vijeku imaju terminologiju iz srednjeg vijeka.

"Čuo sam danas često rečenicu 'U razgovoru sa štićenicima', zar zaista mislite da ćete dobiti pravu sliku u razgovoru s njima? Rekli su da te slike vezivanja ne odražavaju pravo stanje, a niko nije rekao da su falš. Ako neko u 21. vijeku misli da je to prihvatljivo onda smo u problemu", rekao je i dobio aplauz prisutnih.

Naveo je kako je ovih dana vidio reklamu na kojoj se vlasnici pasa pozivaju da registruju pse u svrhu izrade registra kazavši kako je apsurdno to što će FBiH imati registar pasa, ali nema registar djece s poteškoćama u razvoju na osnovu kojeg bi pravili strategije i finansijsku projekciju.

"Bitna je rana intervencija jer ako dijete podržite od rođenja do 7. godine možete dobiti člana zajednice koje će doprinijeti i moći samostalno da zaradi za život, ali mi je nemamo ili nije dovoljna. Zašto novac ne prati djecu pa da mi roditelji možemo birati gdje da odvedemo i kome da povjerimo dijete, pa da se oni bore za broj korisnika na način da budu bolji?", upitao je.

Poručio je i to kako nisu tačne konstatacije da oni napuštaju djecu kada ih ostave u zavodima jer ih država na to prisiljava.

"U 21. vijeku ne možete imati automobil na sebi jer nećete dobiti socijalnu pomoć ili ne daj Bože neki granap u kojem radi te od šest ujutro do 11 navečer kako biste preživjeli. Pitajte roditelje koji rade kod privatnika i imaju pravo na radno vrijeme od četiri sata zbog djece da li dobijaju punu platu? Ne znate. Ne dobijaju", kazao je.

Parlamentarcima je poručio kako žele da ih uključe u rad, a ne da roditelje smatraju nužnim zlom.

Na sjednici su završena izlaganja o stanju u zavodima Pazarić, Drin, Bakovići , Zavodu za vaspitanje muške djece i omladine.

Prethodno je izlagao i Redžep Salić, razriješeni direktor Zavoda Pazarić koji je kazao da oni koji su ga smijenili zapravo žele ušutkati njegov govor o kriminalu.

Facebook