BiH
58

Edhem Biber: Vlada FBiH je došla u neobičnu situaciju - protiv sebe ima i radnike i poslodavce

Piše: N. N.
Edhem Biber, predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH, kaže za Klix.ba kako je posljednja sjednica vijeća, kojoj je prisustvovao premijer FBiH Fadil Novalić i predstavnici sindikata i poslodavaca, održana u utorak te da premijer Novalić na toj sjednici nije dovodio u pitanje reprezentativnost Udruženja poslodavaca FBiH.

"Prema Zakonu o radu FBiH, Vlada FBiH nije supotpisnik Općeg kolektivnog ugovora. U članu 138 kaže se da Opći kolektivni ugovor dogovaraju i potpisuju reprezentativni predstavnici sindikata i poslodavaca", kaže Biber.

Biber kaže da mu nije jasno u kojem dijelu dogovoreni Opći kolektivni ugovor zadire u nadležnosti Vlade FBiH i krši Ustav FBiH.

"Poprilično se razumijem u ovu oblast i imam dovoljno iskustva te na osnovu toga smatram da nijedan dio ne zadire u nadležnosti Vlade FBiH", kaže Biber.

Premijer Novalić je danas rekao kako je određivanje minimalne plate isključivo pravo Vlade FBiH, a ne dva udruženja građana.

"Zakonom o radu se definiše da se minimalna plata određuje Općim kolektivnim ugovorom, a već sam objasnio ko potpisuje Opći kolektivni ugovor", pojašnjava Biber.

BIberu je posebno nejasno zašto je Vlada FBiH u ovom trenutku dovela u pitanje reprezentativnost Udruženja poslodavaca FBiH.

"Do sada to niko nije dovodio u pitanje niti se o tome razmišljalo. U utorak smo imali sjednicu Kolegija Ekonomsko-socijalnog vijeća i niko nije osporavao bilo čiju reprezentativnost", kaže Biber.

On dodaje da je Vlada FBiH došla u situaciju da protiv sebe ima i radnike i poslodavce, što je neobična situacija koja nikome ne odgovara.

"To je suprotno interesima i Vlade FBiH jer se nijedan program reformi neće moći ispoštovati ako nema saradnju i podršku sindikata i poslodavaca. Samostalno, mislim da Vlada FBiH nema šansi da bilo šta učini", kaže Biber.