Problem je struja
83

Džindić: Propali pregovori Vlade FBiH i Glencorea o spašavanju Aluminija

I.Č.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Pregovori Vlade Federacije BiH i Glencorea o spašavanju mostarske firme Aluminij su propali, potvrdio je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Džindić je nakon današnjeg sastanka kazao da je došlo do promjene stajališta Glencorea nakon što su ponudili da sufinansiraju struju 50 eura po megavat satu.

"Sastanak je krenuo tim ulaznim parametrima. Nisu spremni preuzeti sufinansiranje ili finansiranje. Problematizirali su pismo koje su sami poslali Vladi. Povukli su se iz pregovora i neprofesionalno se vratili korak unazad", rekao je on.

Naveo je kako će Vlada FBiH pružati podršku radnicima.

"Kad je riječ o predstavnicima malih dioničara, iznijeli su svoje negodovanje. Vlada FBiH nastavlja pregovore sa svim investitorima. Dobili smo pismo od MAN world holding crasta. Vrlo brzo ćemo sjesti i razgovarati o spasu Aluminija", kazao je Džindić.

Napominje da će Vlada FBiH pružati podršku u procentu vlasništva od 44 posto.

"Ukoliko ne postignemo dogovor, Aluminij ide u stečaj", zaključio je Džindić.

Upitan da li će se ugasiti Aluminij, direktor Aluminija Dražen Pandža je rekao "dođite sutra u Aluminij pa ćete vidjeti".

Džindić je rekao da Vlada FBiH nastavlja razgovore s potencijalnim investitorima.

"Vraćanje na početak nam govori da je Glencore neozbiljan pregovorački partner. Mi ćemo već danas uputiti pismo novoj korporaciji koja se javila za pregovore. Također, nastavljamo s kompanijom koja se pojavila iz Emirata", rekao je Džindić.

WebPush