Oštra kritika
195

Džaferović: Izbor Zagreba da Dodikovu privatnu posjetu prihvati kao zvaničnu je i izbor da prihvati posljedice

I. P.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović oštro je reagovao na najavu odlaska njegovog kolege Milorada Dodika u posjetu zvaničnom Zagrebu.

Naime, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik boravit će sutra u posjeti Hrvatskoj gdje će se sastati s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem.

"Posjeta Milorada Dodika Zagrebu i najavljeni susreti s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem nemaju bilo kakve veze s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, niti za državu BiH znače bilo šta", izjavio je Džaferović.

On je kazao kako je to njihov izbor, kao što su njihov izbor i posljedice koje će iz takvih postupaka nastupiti.

"Izbor zvaničnog Zagreba je da ignorira institucije BiH, njihov izbor su i posljedice koje će iz toga proizaći. Riječ je o privatnoj posjeti koju je prihvatio zvanični Zagreb, ignorirajući institucije Bosne i Hercegovine", rekao je Džaferović.

Podsjetimo, sastanak Dodika s Milanovićem predviđen je u 16 sati, a s Plenkovićem u 17:30, najavljeno je ranije iz kabineta člana Predsjedništva BiH.

Prethodno će se član Predsjedništva sastati s njegovim visokopreosveštenstvom mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem.

Samostalne posjete članova Predsjedništva, koje najčešće realizira upravo Dodik, različito se interpretiraju zavisno od situacije i godinama predstavljaju neriješen problem ove državne institucije.