Krizni štab ZDK
6

Dva pacijenta u Zenici su iz tuzlanskog klastera, a ostalih pet članovi porodice

E. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Od sedam osoba pozitivnih na koronavirus iz Zenice dvije su pacijenti koji su operisani na Klinici za srce u Tuzli, a preostalih pet su članovi porodice jednog od pacijenata, potvrđeno je za Klix.ba.

Pacijenti koji su pozitivni, a koji su u riziku s komorbiditetom, bit će smješteni na Odjel za infektivne bolesti KBZ-a, kao i osobe koje imaju razvijenu kliničku sliku, dok će drugi pozitivni pacijenti ostati u samoizolaciji do smještanja u izolatorij KBZ-a.

"Dom zdravlja Zenica preduzeo je potrebne epidemiološke mjere i locirao kontakte, a određene osobe su stavljene pod zdravstveni nadzor. U Zeničko-dobojskom kantonu do sada je potvrđeno ukupno 17 slučajeva infekcije koronavirusom, a prošle sedmice iz izolatorija su otpuštena tri pacijenta čiji je nalaz nakon kliničkog liječenja bio negativan", kazali su iz Kriznog štaba ZDK.

Dodali su da je od iznimne važnosti da se građani pridržavaju naredbi i preporuka Kriznog štaba i organa civilne zaštite te da osobe koje su doputovale iz država zahvaćenih koronavirusom ili su imale kontakt sa sumnjivim pacijentima, ostanu u kućnoj izolaciji te se u slučaju pojave simptoma jave nadležnoj epidemiološkoj službi kako bi se spriječilo širenje pandemije koronavirusom.