BiH
26

Dunović podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti nacionalnog sastava Vlade FBiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima, kao što je i najavljeno, potpredsjednik F BiH Milan Dunović pokrenuo je danas prema Ustavnom sudu F BiH Zahtjev za ocjenu ustavnosti nacionalnog sastava Vlade F BiH.

"Zahtjev se odnosi na period od 15. 06. 2015. do 28. 10. 2015. godine kada je u Vladi F BiH bilo šest ministara iz reda bošnjačkog naroda, dok je Ustavom FBiH jasno definisano da nacionalni sastav Vlade treba činiti 8 ministara iz reda bošnjačkog, pet ministara iz reda hrvatskog i tri iz reda srpskog naroda. Premijer Vlade FBiH može, iz kvote najbrojnijeg konstitutivnog naroda predložiti jednog ministra iz reda ostalih, što je i bio slučaj kada je Vlada prvobitno formirana sa sedam ministara iz reda bošnjačkog naroda, pet iz reda hrvatskog naroda, tri ministra iz reda srpskog naroda i jedan ministar iz reda ostalih. Dakle, Ustav Federacije BiH propisuje minimalno 7 ministara iz reda bošnjačkog naroda", saopćeno je iz kabineta potpredsjednika FBiH.

Dunović smatra da je nakon prihvatanja ostavke Reufa Bajrovića, tadašnjeg ministra energije, rudarstva i industrije, u Vladi FBiH je ostalo šest ministara iz reda bošnjačkog naroda, te je takav sastav Vlade F BiH ostao do 28.10.2015. godine.

"Sve do dana popunjavanja Vlade F BiH novim ministrima, prema onome što propisuje Ustav F BiH, Vlada F BiH je djelovala neustavno, što je skoro četiri mjeseca. Dakle, i sve uredbe, odluke, imenovanja i drugi akti doneseni u tom sastavu Vlade F BiH također su neustavni", navodi Dunović.

Potpredsjednik FBiH Milan Dunović, kao i Demokratska fronta, više puta su ukazivali na neustavnost Vlade F BiH i njeno nepoštivanje Ustava F BiH. Rad neustavne Vlade F BiH u spornom periodu samo je još jedan dokaz nepoštivanja transparetnog i zakonitog rada ove institucije.

S obzirom na to da se u svojim istupima predstavnici Vlade konstantno pozivaju na reforme, te usvajanje novih zakona i njihovo poštivanje, potpredsjednik F BiH smatra da je ovaj Zahtjev od javnog interesa, te da je vrijeme da se politika počne napokon zasnivati na istinitom poštivanju reda i zakona.