Odluka VM
184

Državljani Saudijske Arabije od danas u BiH mogu ući i boraviti bez vize

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH je na današnjoj telefonskoj sjednici donijelo Odluku o dopuni Odluke o vizama koja se odnosi na mogućnost ulaska u Bosnu i Hercegovinu s teritorije Saudijske Arabije. Odlukom se nosiocima važećih putnih isprava Saudijske Arabije, uz posjedovanje važeće višekratne Šengen vize ili vize zemlje EU, omogućava ulazak i boravak u BiH bez obaveze pribavljanja vize.

Podsjećamo, Klix.ba je danas pisao da desetine hiljada turista žele doći u BiH, ali da im je to onemogućeno jer Ambasadi BiH u Rijadu nedostaje stickera za vize i uskraćena joj ispomoć na obradi zahtjeva za vize.

Vijeće ministara je na sjednici utvrdilo i Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Narodne Republike Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce pasoša. Ovim Sporazumom državljani BiH i Kine, nosioci važećih biometrijskih pasoša, bit će oslobođeni obaveze pribavljanja vize za ulazak, izlazak, boravak ili tranzit preko teritorija druge ugovorne strane tokom boravka do 30 dena.

Ministarstvo vanjskih poslova je zaduženo da Prijedlog osnova dostavi Predsjedništvu Bosne i Hercegovine u daljnju proceduru, uz prijedlog da se za potpisnika Sporazuma odredi ministar vanjskih poslova.

Facebook