BiH
0

Čavić: Dodik, Čović i Lagumdžija vrše politički pritisak na UIOBiH

Anadolija
Dragan Čavić
Dragan Čavić
Lider Demokratskog narodnog pokreta (NDP) Dragan Čavić saopštio je da posjeduje saznanja o političkim pritiscima koji se vrše na Upravo za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine da 27 miliona KM (13, 8 miliona eura) namijenjenih za kupovinu poslovnog prostora za Područnu jedinicu u Banjoj Luci, uloži u poslovni objekt kompanije Grand Trade koji je u izgradnji i čiji je vlasnik Mile Radišić, kontroverzni banjalučki biznismen i kum predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika.

"UIO BiH još nije donijela konačnu odluku, ali pouzdano znamo da lideri HDZ-a BiH, SNSD-a, i SDP-a , Dragan Čović, Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija vrše pritisak na rukovodstvo UIO kako bi 27 miliona uložili u kompaniju Grand Trade i time Radišiću omogućili da dovrši radove“, rekao je Čavić u današnjem obraćanju novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima očito je i to jedan od razloga zbog kojih su zastupnici HDZ-a i SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH glasali za smjenu SDS-ovog ministra u Vijeću ministara BiH Mirka Šarovića, koji, istakao je Čavić, nikada ne bi podržao odluku o investiranju novca Vijeća ministara u kompaniju Grand Trade.

Podsjećamo, kompanija Grand Trade svoj poslovni objekt gradi na prostoru zelene površine u centru Banje Luke poznate kao "Picin park“.

Iako su građani Banje Luke tokom prošle godine mjesecima protestovali zbog uništavanja parka u centru grada, tek je unazad dva mjeseca na svjetlo dana iz Pravobranilaštva RS izašlo niz informacija i dokumenata koji potvrđuju da Radišić nema na zakonu zasnovanu dokumentaciju o zemljištu na koje je upisao vlasništvo.

Ove navode potvrdio je i bivši direktor Geodetske uprave RS Tihomir Gligorić, koji je u otvorenom pismo Dodiku ustvrdio da "Banjom Lukom vlada zemljišna mafija i da je sam vrh SNSD-a u tijesnoj vezi sa svim nezakonitostima vezanim za transfere građevinskog zemljišta u najvećem gradu RS-a".