Navodna naredba
37

Dodik: OSA prati pojedine medije i usmjerava ih zarad "inkriminacije nepodobnih"

I. P.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je u Istočnom Sarajevu kazao kako Obavještajno-sigurnosna služba navodno aktivno prati te želi usmjeriti rad određenih medija.

Riječ je o izlaganju bez presedana u kojem trenutni čelnik kolektivnog šefa države javno iznosi navodne klasificirane informacije o radu državne obavještajne službe.

Naime, Dodik je sa lista papira pročitao protokolarni broj navodne naredbe te imenovao medije koji se "prate".

Kako je rekao, riječ je o naredbi broj 05/1-4-1547/19 po kojoj je naloženo "praćenje i usmjeravanje" Dnevnog avaza, Radio-televizije Republike Srpske, Dnevnog lista, Nacionala, Večernjih novosti, Večernjeg lista, Informera i nekoliko portala bez da je naveo njihova imena.

Dodik je kazao da je navodni cilj naredbe "priprema za inkriminaciju politički nepodobnih ljudi u BiH", koji bi kasnije trebalo da budu proslijeđeni Tužilaštvu BiH.

"Žele ih staviti u funkciju medijske satanizacije političkih protivnika i kod Bošnjaka i Hrvata, kao i Republike Srpske u cijelosti. Moja odgovornost se svodi na to da je ova informacija tačna, jer se poziva na broj i tačno je da je rečeno da se mora otvoriti sistem praćenja rada tih medija, a to znači prikupljanje podaničkih saradnika koji će pisati kako im bude naloženo", istakao je Dodik.

Podsjetimo da je Dodik zagovornik zatvaranja Tužilaštva BiH jer ga smatra neustavnim, kao i da je aktivni kritičar rada Suda Bosne i Hercegovine kojeg smatra "antisrpskim sudom". Podsjetimo i na to da je Dodik u više navrata, pa tako i danas, OSA-u nazvao "bošnjačkom službom" koja radi protiv interesa Republike Srpske.