Integralna verzija
0

Odgovori na dodatna pitanja Evropske komisije danas idu na potvrdu svim nivoima vlasti

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Direkcija za evropske integracije (DEI) će, kako je to predviđeno procedurama, integralnu verziju odgovora na službenim jezicima Bosne i Hercegovine, kao i na engleskom jeziku, do kraja dana uputiti na potvrdu svim nivoima vlasti.

"Priprema svih 655 odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika na jezicima u službenoj upotrebi u BiH je finalizirana tj. odgovori su usaglašeni u okviru tijela mehanizma koordinacije te nakon toga i potvrđeni na svim nivoima vlasti u BiH. Također, svi odgovori su prevedeni na engleski jezik te je završena i redaktura prijevoda", odgovorili su nam iz DEI-ja.

Napominju da je broj pitanja, kao i nivo njihove kompleksnosti, bio različit od poglavlja do poglavlja te su samim tim i broj i kompleksnost problema bili razičiti od poglavlja do poglavlja.

"Ključno je da su sva pitanja usaglašena unutar tijela mehanizma koordinacije. Kao problem koji je odlika za cjelokupni proces izdvaja se nepoštivanje internih rokova za izradu odgovora na dodatna pitanja", kazali su nam u DEI-ju.

Podsjećamo, komesar EU za politiku proširenja Johannes Hahn je krajem 2016. godine u Sarajevo donio Upitnik koji je sadržavao više od 3.000 pitanja. Ispostavilo se kako će BiH postaviti neslavan rekord u regiji jer joj je za popunjavanje tog Upitnika trebalo punih 14 mjeseci. Nakon toga je EK pripremila paket od najmanje pet stotina dodatnih pitanja.

Upitani kada će biti završena kompletna procedura vezana za odgovore na dodatna pitanja Evropske komisije, iz DEI-ja su nam odgovorili da će nakon završetka potvrde na vladama i Vijeću ministra BiH odgovori biti dostavljeni Evropskoj komisiji.

"Očekujemo da će to biti u najskorije vrijeme", odgovorili su iz DEI-ja za Klix.ba.