Dan nezavisnosti
2.2k

Djeca sa zastavama BiH šetala Mostarom: Širimo ljubav prema domovini

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Djeca iz trinaest mostarskih osnovnih škola su kao dio svečane promenade "Volim Bosnu i Hercegovinu" prošetala ulicama Mostara obilježavajući 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Semir Šejtanić, direktor Osnovne škole Mujaga Komadina, kazao je kako se promenada organizira već drugu godinu i kako u njoj učestvuju djeca iz trinaest osnovnih škola.

"Cilj nam je poslati poruku pozitivizma i ljubavi prema domovini iz grada Mostara, posebno jer u medijima dominiraju negativne slike. Naša mladost poručuje da ovaj grad ima perspektivu, da ima budućnost, a ova djeca ljubav prema svim građanima Mostara", kazao je direktor Šejtanić.

On je dodao kako je ovaj datum bez sumnje jedan od najznačajnijih u historiji Mostara i Bosne i Hercegovine, zbog toga i obiman četverodnevni program njegovog obilježavanja.

Promenada je krenula na Starom mostu, tokom šetnje njoj su se pridruživali učenici ostalih škola, a sve je završilo na Španskom trgu gdje se djeci obratio Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke i kulture HNK.

"Prvi mart je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, jedan od najvažnijih datuma. Važan događaj se desio prije 26 godina, a ovaj dan ćemo slaviti još dugo jer evo vidimo mlade generacije koje će ga u budućnosti obilježavati. Ova djeca će sigurno graditi Bosnu i Hercegovinu kao državu svih njenih građana", kazao je ministar Rašid Hadžović.

Promenada učenika osnovnih škola je dio četverodnevnog programa obilježavanja Dana nezavisnosti u HNK, koji se realizira u šest općina, a završava sutra Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu Mostar.

Facebook