Diskusija
5

Danas u Beogradu: Kako da podijeljena BiH nađe put do građanske države

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U organizaciji nedjeljnika "Vreme" danas će u Beogradu biti organizovana diskusija na temu "Budućnost Bosne i Hercegovine".

Njoj će prisustvovati politikolog i analitičar Dejan Jović, profesor političkih nauka Nenad Kecmanović, politički analitičar i socijalni psiholog Srđan Puhalo i politikolog Nebojša Vladisavljević.

Šta treba da se učini da država postane funcionalna? Kako da država podijeljena na nacije pređe put do građanske države? Šta treba da se učini, da se BiH približi standardima Evropske unije? Ovo su samo neka pitanja na koja će učesnici pokušati dati odgovor.

Kako stoji u saopćenju organizatora, Bosna i Hercegovina je zamrznuta u 1995. godini kada je Dejtonskim sporazumom okončan krvavi rat i postavlja se pitanje da li takva država ima budućnost i kako ona izgleda.

"Etničke granica jednako su čvrste, do sučeljavanja sa prošlošću nije došlo, socijalna i privredna situacija je zabrinjavajuća uprkos ogromnim donacijama Zapada, rogobatna državna i ustavna kontrukcija parališe zemlju.

Dvadeset i dvije godine od kako je oružje zamuklo i dalje su otvorena pitanje da li su rješenja definisana u Dejtonskom sporazumu održiva, da li će biti održiva u budućnosti, da li ih treba revidirati i, ako je to slučaj, u kome pravcu? Utisak je da se razna druga pitanja otvaraju gotovo svakodnevno dok se raspiruju političke strasti, a opća društvena temperatura ponovo raste", stoji između ostalog u najavi diskusije.