Protestno pismo
461

Direktor TVSA zabranio objavu vijesti da nema vode, nepodobnim novinarima isključuju internet

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
(Foto: Arhiv/Klix.ba)
Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su 22. jula 2017. godine protestno pismo direktoru JP TVSA Elviru Resiću jer je novinarki zabranio da objavi vijest o nestašici vode u Sarajevu.

Prema informacijama kojima raspolaže Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima, novinarka TVSA Sunčica Šehić je objavila servisnu informaciju o nestanku vode u većem dijelu Sarajeva, zbog čega je producentica Nermina Hadžić, prema direktorovoj naredbi, zatražila da se vijest obriše. Novinarka je odbila da to učini.

Nakon toga je, prema pismu, direktor Resić na vrlo drzak način tražio da se izbriše DF-ovo saopćenje, koje je bilo reakcija na konferenciju za medije premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, što je novinarka također odbila da učini.

Nakon toga joj je, prema navodima Linije za pomoć novinarima, isključena internet veza i onemogućen daljnji rad, a potom je i na oglasnoj ploči postavljena odluka u kojoj se navodi da je novinarka Nadža Kavazić s portala prebačena u redakciju dokumentarnog programa, a novinarka Sunčica Šehić u redakciju informativnog programa.

"Ocjenjujemo nedopustivim kršenje prava na slobodu izražavanja i atakom na profesionalno i ljudsko dostojanstvo novinarke Šehić. Neprimjeren napad na nju ima još veću težinu zbog činjenice da je ovdje riječ o javnom mediju, sa jasnim uredničkim i profesionalnim principima i etičkim i novinarskim kodeksom koji novinare i urednike štiti od političkih pritisaka", stoji u pismu Linije za pomoć novinarima.

Direktor JP TVSA Elvir Resić nije htio komentarisati svoj odnos prema uposlenicima, navodeći da sadržaj pisma nije tačan.

"Sve što ja budem uradio bit će u skladu sa zakonom, u skladu sa onim što zakonski i interni akti preduzeća omogućavaju direktoru potpuno legalno. Ja ću u tom okviru djelovati. Sve što se mimo toga dogodi može biti predmetom tužbe", kazao je Resić za Klix.ba.

Istakao je da uposlenik, ukoliko smatra da je poslodavac prekršio bilo kakva prava, to treba prijaviti nadležnim organima.