Dolazi po pravdu
1.3k

Davor Dragičević vraća se iz Austrije, u Sarajevo stiže 27. oktobra

B. T.
Davor Dragičević (Foto: E. M./Klix.ba)
Davor Dragičević (Foto: E. M./Klix.ba)
Davor Dragičević, otac mladića Davida Dragičevića, čija smrt godinama nije razriješena, vraća se u BiH iz Austrije, nakon što mu u toj zemlji nije odobren politički azil. Kako je danas precizirao na Facebooku, u Sarajevo stiže 27. oktobra.
Ranije je najavljivao da se vraća "u banjalučki geto po pravdu za svog sina", a danas nije precizirao kada će iz Sarajeva otputovati u Banja Luku.

Davor Dragičević je u februaru 2019. napustio Bosnu i Hercegovinu i od tada živi u Beču, a kao razlog zašto je to učinio je istakao to kako ga ne bi "likvidirali".

SRIJEDA 27.10.2021god AERODROM SARAJEVO DOLAZAK OKO 14.20h

Posted by Davor Dragičević on Saturday, October 23, 2021
Podsjetimo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u aprilu ove godine od Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci preuzelo istragu u slučaju "David Dragičević", a Ustavni sud BiH u junu ove godine utvrdio da su Davoru Dragičeviću povrijeđena ljudska prava i osnovne slobode. Ustavni sud ističe da je Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka trebalo 100 dana da definira krivično djelo te da je istraga i nakon tri godine još u toku.

Podsjetimo, Davidov nestanak je prijavljen 18. marta 2018., a tijelo je pronađeno šest dana poslije. Porodica tvrdi da je David ubijen te da je to nedjelo pojedinaca iz vlasti.

Davor Dragičević gotovo svakodnevno je organizovao proteste u Banjoj Luci, jer je bio nezadovoljan institucionalnom reakcijom na ovaj slučaj.

U julu 2018. u ovom gradu održan je prvi veliki protest kojem je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi. Pet mjeseci kasnije, 25. decembra, desili su se još jedni veliki protesti koje je policija suzbila izrazito nasilno. Taj dan uhapšeni su Davor Dragičević i Suzana Radanović, Davidova majka. Protesti građana okupljenih oko grupe "Pravda za Davida" su zabranjeni.