Zakazana sjednica
8

Naredna dva dana zasjeda Zastupnički dom Parlamenta FBiH

Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Zaimović zakazao je za utorak i srijedu nastavak treće i četvrtu redovnu sjednicu federalnog organa zakonodavne vlasti.
Na dnevnom redu 4. redovne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nalazi se 21 tačka dnevnog reda, među kojima su i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH. Oba prijedloga zakona federalni parlamentarci trebali bi razmatrati po skraćenom postupku.

Pored ovih prijedloga na dnevnom redu naći će se i Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH, koji će biti razmatran po redovnom postupku, te šest nacrta zakona. Tako će zastupnici raspravljati o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama, Nacrtu zakona o poticanju razvoja male privrede u FBiH, Nacrtu zakona o zaštiti zraka, Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova, Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme u FBiH i Nacrtu zakona o sudskoj policiji u FBiH.

Federalnom organu zakonodavne vlasti premijer FBiH Fadil Novalić dostavio je Program rada Vlade Federacije BiH za 2019. godinu, koji će također biti jedna od tačaka dnevnog reda. Na dnevnom redu naći se i tri akciona plana, nekoliko izvještaja o radu i Izvještaj o odobravanju izdvajanja sredstava iz tekuće rezerve Budžeta FBiH za 2018. godinu u periodu od 1. januara 2018. godine do 31. decembra 2018. godine.

Zastupnici će na 4. redovnoj sjednici imati priliku da se izjasne i o Izvještaju o poslovanju Agencije za bankarstvo Federacije BiH za 2018. godinu zajedno s Informacijom o subjektima bankarskog sistema FBiH na dan 31. decembar 2018. godine i Izvještajem o radu ombudsmena za bankarski sistem FBiH.

Jedna od tačaka dnevnog reda bit će i Informacija o stanju u ZD rudnicima uglja koji posluju u sastavu Koncerna JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, s pregledom rezultata u periodu 2009.-2017. godine.

Još uvijek nije poznato da li će Zastupnički dom Parlamenta FBiH na 4. redovnoj sjednici izabrati zamjenika predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda i na taj način kompletirati rukovodstvo Zastupničkog doma PFBiH. Najveće šanse za izbor na ovu poziciju ima nezavisni zastupnik Mile Atlagić koji je nedavno istupio iz SDP-a.