Inicijativa Naše stranke
360

Damir Arnaut: Početak kraja nazivima ulica i škola po nacistima i fašistima

N. C.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Zastupnički dom državnog parlamenta usvojio je jučer Inicijativu zastupnika Naše stranke Damira Arnauta kojom se od općina i gradova širom BiH traži da budu zamijenjeni nacistički i fašistički nazivi ulica, škola i drugih javnih površina.

Arnaut je Inicijativu uputio krajem novembra i ona je ranije dobila i podršku Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma.

U inicijativi se navodi da je na sramotu cijele Bosne i Hercegovine, svih njenih građana, te pogotovo lokalnih zajednica u kojim se takvi nazivi nalaze, da su ulice i druge javne površine nazvane po ljudima poput Mile Budaka, Draže Mihailovića, Osmana Rastodera, Rade Radića, Sulejmana Pačariza, Jure Francetića, Mustafe Busuladžića, Lorković-Vokića, Uroša Drenovića, Ive Zelenike Tovarnika, Dragiše Vasića, Avdage Hasića, Stevana Moljevića, Huseina Đoze, Đure Spuževića, Muhameda Panđe, Rafaela Bobana, Pavla Đurišića te mnogih drugih kolaboracionista.

Arnaut je stoga predložio da se od lokalnih zajednica traži da ove nazive zamijene imenima ljudi za koje je bez sumnje utvrđeno da su tokom Drugog svjetskog rata riskirali sopstvene živote kako bi svoje sugrađane spasili sigurne smrti u Holokaustu.

"Čak je 49 takvih osoba iz Bosne i Hercegovine na listi Yad Vashema, ali samo po rijetkim su nazvane ulice i škole u našoj zemlji. Vrijeme je da se ova nepravda i sramota ispravi", rekao je Arnaut.

Nastavlja da je Naša stranka uspjela nešto što niko ranije nije ni pokušao, a kamoli doveo do kraja.

"Poslali smo u državnom parlamentu eksplicitnu poruku da u ovoj zemlji nema mjesta za ustaškog zapovjednika Juru Francetića, četničkog komandanta Dražu Mihailovića, SS oficira Sulejmana Pačariza i njima slične. Dok su drugi na riječima bili protiv četnika, ustaša i nacista, a po njima nazivali škole i ulice, Naša stranka je ovim potezom Bosni i Hercegovini vratila njene antifašističke vrijednosti, i to kroz najviši zakonodavni organ u našoj zemlji," dodao je Arnaut.