New York
4

Čović na glavnoj debati zasjedanja Generalne skupštine UN-a

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović prisustvovao je prijemu za voditelje država i vlada u organizaciji generalni sekretara UN-a Antonija Guterresa prije samoga otvaranja glavne debate 72. zasjedanja Generalne skupštine UN-a.

Glavnu debatu je otvorio generalni sekretar Guterres, koji je u svome obraćanju istaknuo kako se jedino ujedinjeno može raditi na izgradnji mira, povjerenja i boljitka u svijetu. Posebno je pomenuo izbjeglice, jer se, kako je kazao, ne suočavamo samo s izbjegličkom krizom, nego i s nedostatkom solidarnosti.

Predsjedavajući glavne debate 72. zasjedanja Generalne skupštine UN-a Miroslav Lajčak u svome se govoru posebno osvrnuo na mlade, kazavši da se moraju održati obećanja data nadolazećoj generaciji o napretku, te zaštititi okoliš i sama planeta.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH se na marginama prvoga dana glavne debate susreo s Jensom Stoltenbergom, generalnim sekretarom NATO-a, kojeg je kratko informirao o napretku BiH na putu euroatlantskih integracija. Također se kratko susreo i s Filipom Vujanovićem, predsjednikom Crne Gore, Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Republike Srbije, Andrejem Plenkovićem, premijerom Republike Hrvatske, Mirom Cerarom, premijerom Republike Slovenije, te Sebastianom Kurzem, ministrom vanjskih poslova Republike Austrije.

Predviđeno je da će se predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović obratiti na glavnoj debati 72. zasjedanja Generalne skupštine UN-a u srijedu u jutarnjim satima, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.