Nevjerovatne izjave
1.4k

Cikotić: Čuo sam seksi ideje o vraćanju migranata, nemamo turiste ali imamo migrante koji troše novac

D. Be.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić izjavio je kako je čuo "zanimljive I seksi ideje" o vraćanju migranata iz BiH u zemlje njihovog porijekla. On je dao i jednu, pomalo nevjerovatnu konstataciju, da zbog prisustva velikog broja migranata BiH bilježi povećanu potrošnju iako trenutno imamo reduciran broj turista zbog koronavirusa.

Analizirajući migrantsku krizu u BiH, zahtjeve za readmisijom odnosno povratku osoba u zemlje njihovog porijekla te mnogim izazovima koji su pred BiH u vezi ovog problema, Cikotić je kazao:

"Čuo sam mnoge zanimljive i seksi ideje o tome da migrante treba vratiti u zemlje porijekla. Međutim da biste to uradili treba vam puno pretpostavki".

Cikotić je dao još jednu veoma interesantnu, pomalo i šokantnu izjavu, komentarišući tešku situaciju u Unsko-sanskom kantonu. I dok lokalno stanovništvo već tri godine upozorava na iznimne pritiske zbog velikog broja migranata koji su okupirali ulice, sela i gradove, Cikotić smatra da prisustvo ilegalnih migranata u BiH - ima i pozitivan aspekt.

"Imate reduciran turizam ili neke poslove na jednoj strani ali imate i povećanu potrošnju mnogih dobara zbog prisustva migranata koji kupuju, troše itd", konstatovao je.

On je kazao i da su prava i slobode lokalnog stanovništva uskraćene te naglasio da građani trebaju sarađivati s lokalnim i kantonalnim vlastima i da se problemi mogu riješiti samo organizovanim naporima u okviru zakona, a ne nasiljem.

Cikotić je kazao da država BiH mora poštovati veliki broj međunarodnih konvencija te slobode i prava migranata.

“Vrlo je izvjesno da ti ljudi nisu zato što im je tamo dobro krenuli u jednu avanturu. Mnogi od njih nastradaju na tom putu - budu pretučeni, ranjeni, ubijeni, maltretirani, zlostavljani itd”, izjavio je Cikotić za FaceTV.

Dodao je da Služba za poslove sa strancima identificira migrante i da je to složen proces jer se mnogi lažno predstavljaju, a da je za readmisiju je potrebna kvalitetna identifikacija i sporazumi o readmisijama sa državama u koje se trebaju vratiti.

“Dogovorili smo s pakistanskim ambasadorom da pokrenemo procedure sporazuma o readmisiji”, dodao je.

Cikotić smatra da se BiH vlada migrantskom krizom, iako slike s terena pokazuju drugačije.

U suštini BiH vlada migrantskom krizom. Ima relativno veliki broj migranata za tu veličinu teritorije, stanovništva i privrede. Uglavnom su na prostoru Sarajevskog i Unsko-sanskog kantona. Vrlo sam zahvalan strukturama vlasti u tim kantonima što poduzimaju puno napora i mjera i postupaka da situaciju drže pod kontrolom“, dodao je.